Seksi
Nimimerkki: Jalea
Ikä: Yli 18v

Voiko suuseksissä suun alueelle saatu herpestartunta oireilla myöhemmin genitaalialueella?

Hei, jos kumppanini saa minulta genitaaliherpes (minulla lääkärin toteama tartunta) tartunnan suuseksin aikana, oireeleeko herpes vain suun alueella, vai voiko se tulevaisuudessa ilmentyä genitaali alueella?

Hei Jalea,

kiitos viestistäsi. Kysyit, voiko sinun genitaaleistasi seksikumppanisi huuleen tarttunut herpes tulevaisuudessa oireilla myös kumppanisi genitaaleissa. Lyhyt vastaus kysymykseesi on, että ei voi.

Kun puhutaan herpeksestä, on hyvä tietää, että Herpes simplex-virusta (HSV) on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2, jotka molemmat voivat aiheuttaa herpeksen iholle ja sukuelinten limakalvoille. Suupielen huuliherpeksen eli yskänrokon tai muun ihoalueen herpeksen aiheuttaa useimmiten HSV-1 ja sukuelinherpeksen HSV-2, joskin nykyään jopa kolmannes sukuelinherpestartunnoista on myös HSV-1:n aiheuttamia.

Virus siirtyy lähikosketuksessa, esimerkiksi suudellessa, suuseksissä ja yhdynnässä. Tartunnan jälkeen virus siirtyy hermosäiettä pitkin hermotumakkeeseen, jonne se jää asumaan piilevään muotoon. Usein jokin stressitekijä, esim. vilustuminen, saa viruksen aktivoitumaan, jolloin se aiheuttaa joko oireettoman viruserityksen tai oireisen taudin. Tauti voi uusiutua vaihtelevien aikojen kuluttua. Joillakin näkyvää herpestä ei ole koskaan, joillakin jopa kuukausittain.

Vaikka herpes voi tarttua huulesta genitaaleihin ja genitaaleista huuleen, se kuitenkin uusiutuu vain tartunta-alueelleen. Eli toisin sanoen, jos tartunta on tullut huuleen, myös jatkossa näppylät ilmestyvät kasvojen iholle, ei genitaaleihin.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?