Nuuska
Nimimerkki: viisitoistavuotias
Ikä: 13-15v

Nuuskan käytön vaikutus pituukasvuun?

Olen huolissani pituuskasvustani. Voiko nuuskan käyttö vaikuttaa siihen?

Tupakkatuotteiden kuten nuuskan käyttö voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. On kuitenkin hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon nuuskaaminen voi yksistään hidastaa pituuskasvua. Ensinnäkin pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on nuoruusiässä yksilöllistä. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä.

Pituuskasvuun vaikuttaa olennaisesti myös perimä eli vanhempien, sisarusten ja muidenkin lähisukulaisten pituus ja kasvutapa. Ravitsemuksella ja yleisellä terveydentilallakin on merkitystä. Jotkin pitkäaikaissairaudet voivat myös hidastaa pituuskasvua. Harvinaisempi syy hidastuvaan pituuskasvuun on kasvuhormonivajaus.

En siis valitettavasti osaa sanoa, kuinka paljon nuuskaaminen on voinut vaikuttaa pituuskasvuusi. Kehottaisin sinua joka tapauksessa ehdottomasti lopettamaan nuuskan käytön! Se ei ainakaan edistä pituuskasvuasi ja pikemminkin voi sitä mahdollisesti hidastaa. Nuuska on myös monin muun tavoin erittäin haitallista terveydellesi. Normaalille kasvulle ja kehitykselle voi luoda hyvät edellytykset noudattamalla ylipäätänsä terveellisiä elintapoja kuten syömällä terveellisesti ja riittävästi sekä nukkumalla hyvät yöunet, koska kasvuhormonia erittyy etenkin öisin.

Koska pituutesi tuntuu vaivaavan sinua, kannustan sinua nuuskaamisen lopettamisen lisäksi menemään kouluterveydenhoitajalle kertomaan huolestasi. Voitte yhdessä katsoa kasvukäyriäsi ja tarvittaessa sinulle varataan aika koululääkärille. Saat näin asiantuntevaa apua ja vastauksia kysymyksiisi. Yleensä tämä helpottaa omaa huolta jo paljon.

Oliko vastauksesta hyötyä?