Seksi
Nimimerkki: Rokotetoive

Voiko HPV-rokotteen saada myös vanhempana ennen seksielämän aloittamista?

Moi! Voiko aikuinen 100% neitsyt nainen saada HPV-rokotteen ennen seksielämän aloittamista? Vai joutuisiko sen itse maksamaan? Olin nipin napin liian vanha kun se tuli rokotuksiin koulussa ja harmittaa ihan älyttömästi! Oikeasti, haluan suojan, on totaalisen epäreilua jos vanhemmat nuoret ei saa sitä 🙁 En uskalla ikinä yrittää harrastaa seksiä tai tehdä yhtään mitään jos en saa sitä, ja jos sen joutuu maksamaan itse ja se maksaa enemmän kuin jokusen kympin ei minulla ole mahdollisuutta ottaa sitä, joten elänen ikuisesti selibaatissa siinä tapauksessa…

Moikka! Onpa harmi, ettet saanut rokotetta aikanaan, kun rokote tuli mukaan suomalaiseen rokotusohjelmaan. Valitettavasti tilanne taitaa olla se, että joudut itse maksamaan rokotteen. Sinun on kuitenkin siis mahdollista saada rokote reseptillä apteekista. Yhden rokoteannoksen hinta on noin 190 euroa, joka on kyllä aika paljon rahaa. Voit toki kysyä asiaa vielä omasta terveyskeskuksestasi tai jos opiskelet, opiskeluterveydenhuollosta. Koska et ole aloittanut vielä seksielämää, rokotteesta voi olla sinulle hyötyä. Rokotteen teho on tosin parempi, jos se otetaan nuorempana.

Vaikka et saisikaan rokotetta, sinun ei tarvitse missään nimessä elää selibaatissa lopun elämääsi! Ensinnäkin ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen ja jopa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä, kuten ehkä tiesitkin jo. Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen erityisesti nuorilla. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Eli vain pieni osa infektioista pitkittyy ja voi edetä solumuutosten kautta syöväksi. Muuten HPV-infektio on siis oikeastaan harmiton. Tosin pari HPV-tyyppiä aiheuttaa myös kondyloomia eli visvasyyliä. Ne voivat kosmeettisesti ikäviä, mutta eivät vaarallisia.

Rokote on kieltämättä tehokkain keino torjua HPV:n aiheuttamia syöpiä, mutta on myös muita hyviä keinoja. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25–30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti oli saanut rokotetta tai ei.

Oliko vastauksesta hyötyä?