Seksi
Nimimerkki: Wc-käynti

Voiko HIV tarttua wc-pöntöstä?

Olin julkisessa vessassa ja paljas terskani osui vessanpöntön sisäreunaan. Hätäännyin vähän ja pesin terskani saman tien saippualla WC:ssä. Lopuksi kotona puhdistin terskan alkoholilla HIV:n pelossa. Seuraavina päivinä terskan peittävä esinahka punotti hiukan ja kirveli, sekä kutisi. Onko HIV/muita sairauksia mahdollista saada WC-pöntön sisäreunasta (posliinista) tai WC-rinkulan sisäpuolelta?

Aiheutinko itselleni pienen tulehduksen käyttämällä alkoholia (vodka 40%) terskan ja esinahkan puhdistukseen? Vai sainko kenties seksitaudin julkisesta WC:stä, sillä kävin saman tien edellisen jälkeen vessassa? Onko lääkärissä/testeissä käymiselle aihetta olettaen että kohdassa johon terskani osui oli virtsaa/verta/muita eritteitä?

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Wc-pöntön reunasta ei voi saada HIV- tai muutakaan sekstitautitartuntaa. Sinun ei tarvitse käydä seksitautitesteissä, ellet ole harrastanut suojaamatonta seksiä. Tilanteessasi ei ole kyse seksitaudista vaan terskasi on voinut ärtyä, jos pesit sitä kovasti ja käytit vahvaa alkoholia sen pesemiseen.

Seksitaudin voi saada suojaamattomassa yhdyntä-, suu- tai anaaliseksissä. Suojaamattomassa seksissä muut seksitaudit tarttuvat helpommin ja ovat myös yleisempiä kuin HIV. HIV voi tarttua suojaamattoman seksin kautta emätin- ja anaaliyhdynnässä ja suuseksissä. HIV voi lisäksi tarttua veren välityksellä verensiirrossa (Suomessa kaikki siirrettävä veri on erittäin huolellisesti testattua) tai suonensisäisten huumeiden käytössä, jos neulat ovat likaisia. Myös lapsi voi saada HIV-positiiviselta äidiltään tartunnan raskauden, synnytyksen tai imetyksen yhteydessä.

HIV ei tartu ihon läpi.  Myös terveen ja ehjän limakalvon läpi virus tarttuu huonosti. Limakalvo on suuonteloa, sukuelimien osia ja suolta verhoava punoittava, kostea pinta. HIV-tartuntaa ei voi saada esimerkiksi suudeltaessa, halatessa, kosketeltaessa, ruokailuvälineiden kautta, saunanlauteilta tai wc-pöntöstä.

Jatkossa sukuelimet kannattaa pestä pelkällä vedellä. Apteekista on saatavilla myös intiimipesuun soveltuvia pesuaineita, mutta yleensä ihan pelkkä suihkuttelu juoksevalla vedellä riittää. Terskan limakalvo voi ärtyä hankaamisesta. Punoitus ja kirvely todennäköisesti rauhoittuvat itsekseen. Jos näin ei käy, voit kokeilla esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavaa 1 % Hydrocortison-voidetta ohuelti terskan alueelle levitettynä muutaman päivän ajan.

Seksitaudeilta suojaudut käyttämällä kondomia seksiä harrastaessasi. Halutessasi voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Väestöliiton sivuilta ja HIV-tartunnasta lisää täältä.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?