Seksi
Nimimerkki: 10v seksi

Mikä on suojaikäraja ja voiko 10-vuotias harrastaa seksiä?

Moi
Oon ite 15v mut mun pikkusisko on 10v ja se on kysynyt multa monesti että voiko 10 – vuotias harrastaa seksiä niin en oo ollut hirveen varman siitä että voiko 10v harrastaa seksiä,niin aattelin kysyä teiltä, ku ite en oo varma saako 10 – vuotiaat harrastaa seksiä… Mutta kiitos vastauksesta jo etukäteen

Hei, hyvä kysymys!

Siskosi kysymys onkin vähän monimutkainen, koska siihen liittyy monta näkökulmaa. Se, mitä seksillä nyt tässä tapauksessa tarkoitetaan, vaikuttaa myös vastaukseen. Seksi voi olla hyvin montaa eri asiaa: se on sellaista tekemistä, mikä tuottaa nautintoa ja hyvän olon tunnetta.  Useimmiten seksi ymmärretään toisen ihmisen kanssa tapahtuvaksi tekemiseksi. Seksi voi olla kuitenkin myös mielikuvituksessa tapahtuvaa tuntemista ja kokemista tai vaikka itsen koskettelua ja hyväilyä, eli itsetyydytystä.

Joskus ihan pienetkin lapset saattavat kosketella itseään, mutta silloin kyseessä ei ole seksi, koska sillä ei tavoitella seksuaalista nautintoa tai mielihyvää, vaan enemmän turvallisuutta, lohdutusta tai toisenlaista mielihyvän tunnetta kuin mitä seksissä koetaan. Lapset saattavat myös kiinnostua omasta ja toisen kehosta ja leikkiä vaikkapa lääkärileikkejä, joissa riisutaan ja tutkitaan kehoja. Sekään ei ole seksiä, sillä siinä ei haeta seksuaalista nautintoa, vaan halutaan saada tietoa kehoista.

Siskosi ei ole ihan pieni lapsi, mutta ei vielä nuorikaan. Hänellä saattaa olla herännyt mielenkiinto kehoon ja seksiinkin liittyen, kuitenkin eri tavalla kuin pienellä lapsella. Se on ok ja tavallista. Omassa mielikuvituksessa tapahtuva ja omaan kehoon kohdistuva koskettelu, eli seksi itsen kanssa, on jokaiselle sallittua, jos se tuntuu hyvältä. Toisen ihmisen kanssa tapahtuva seksi onkin sitten ihan toinen juttu siskosi ikäisellä. Sen ei pitäisi olla hänelle ajankohtaista vielä muutamaan vuoteen.

Se, että on oikeasti valmis toisen ihmisen kanssa tapahtuvaan seksiin, edellyttää sitä, että keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Ennen seksiä on muun muassa kyettävä itse määrittelemään mitä ja milloin haluaa omalle keholle tehtävän ja mitä ja milloin ei. Lisäksi myös Suomen laki puuttuu tähän asiaan siten, että kukaan toinen ei saa tehdä alle 16-vuotiaalle seksuaalisia tekoja ilman suostumusta. Puhutaan suojaikärajasta. Sillä suojellaan lapsia kokemasta seksuaalisia asioita, jotka voivat vahingoittaa kehitystä.  Laissa katsotaan, että n. 16-vuoden iässä nuori on kykenevä itse arvioimaan sitä, onko hän valmis seksiin.

Siskollasi ei siis pitäisi olla seksin tekemiseen vielä mikään kiire ja hänen olisi hyvä vielä odottaa useampi vuosi, kunnes hän on oikeasti siihen valmis. Voisit näyttää ja lukea tämän vastauksen hänelle ja ohjata lukemaan lisätietoa esimerkiksi näiltä sivuilta:

Mitä seksi on ja milloin voi olla valmis seksiin

Mitä suojaikäraja tarkoittaa?  

Seksuaalisuus, seksi ja oma keho ovat jokaisen henkilökohtaisia asioita. Jos ja kun johonkin tällaiseen henkilökohtaiseen asiaan liittyy kysymyksiä, on niistä hyvä jutella luottamuksella aikuisen kanssa. Voisitkin opastaa siskoasi juttelemaan jollekin turvalliselle lähiaikuiselle näistä kysymyksistä. Tarvittaessa hän voi myös jutella nimettömästi aiheen asiantuntijan kanssa Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, joka löytyy tämän linkin takaa.

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?