Yleinen
Nimimerkki: tyttö16v

Vatsakivut huolestuttavat

Mulla on ollut alavatsa nyt useamman päivän putkeen kipeä. Kivut alko jo n. 2kk sit, mut se meni aina nopeasti ohi, mutta oli pistävä. Nyt sit kipujen määrä on lisääntyny ja alkaa vähitellen huolestuttaa. Oon huomannu, että suurimman osan ajasta sattuu laajalti alavatsaan, mutta välillä tulee oikeelle puolelle voimakkaampi kipu. Nää kivut on haitannu mun jokapäiväistä elämää ja toimimista. Mikä voisi olla kyseessä?

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Vatsakipu voi johtua monesta syystä. Joskus kivut liittyvät suolistontoimintaan ilman mitään varsinaista sairautta. Tällöin puhutaan toiminnallisesta oireesta, jota voi lievittää mahdollisesti tekemällä ruokavalioon muutoksia ja käyttämällä kuitulisää. Myös stressi ja ahdistus voivat joskus aiheuttaa vatsakipua ja suolistontoiminnan häiriöitä. Tällöin on tärkeää yrittää lievittää elämää kuormittavaa asiaa ja huolehtia riittävästä unesta, levosta ja säännöllisestä ruokailusta ja liikunnasta.

Pitkittyneen vatsakivun taustalla voi olla kuitenkin myös jokin sairaus kuten keliakia tai tulehduksellinen suolistosairaus. Jos vatsakipu on jatkuvaa, pahenee ja etenkin jos siihen liittyy jatkuvaa ripulointia, laihtumista tai lämpöilyä, täytyisi hakeutua ehdottomasti lääkärin vastaanotolle. Jos vatsakipu on niin kovaa, että on vaikea olla ja yleisvointi huononee, täytyy hakeutua päivystykseen. Joskus kivun taustalla voi olla akuutimpi sairaalahoitoakin vaativa syy, kuten umpilisäkkeen tulehdus. Ennen kuin vatsakivun voidaan todeta olevan toiminnallista, täytyy vatsakipua aiheuttavat sairaudet sulkea aina ensin pois.

Kerroit, että sinulla on ollut vatsakipua jo kahden kuukauden ajan ohimenevänä ja nyt se on viime päivinä pahentunut niin, että se häiritsee jokapäiväistä elämääsi. Sinun tulisi ehdottomasti hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta asiaa voidaan tutkia enemmän. Kertomasi perusteella on mahdotonta sanoa, mikä voisi olla vatsakipusi taustalla ja asia täytyy aina selvittää vastaanotolla. Varaathan siis lääkäriajan ja kerro vatsakivusta myös vanhemmillesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?