Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs 11 vuotias
Ikä: 9-12v

Valkovuoto ja kuukautisten alkaminen

Hei! Mun äidillä alkoi kuukautiset 11 vuotiaana 2-4 kuukautta synttäreiden jälkeen. Mulla itellä on alkanu valkovuoto pari vuotta sitten. Kesällä mun synttäreiden jälkeen niistä tuli tosi runsaat sen jälkeen se loppu ja tuli takaisin runsaana, se jatkui nyt 2 kuukautta mietin nyt vasta että onko mulla alkamassa kuukautiset pian. (Mun rinnat on alkanu kasvaa ja jne.)

Hei nimimerkki ”Mietteliäs 11 vuotias”.

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että pohdit murrosikää ja sen tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto pari vuotta sitten ja se on nyt ollut useamman kerran runsasta. Pohdit, että alkaako sinulla pian kuukautiset.

Valkovuoto on yksi murrosiän ja kuukautisten alkamisen merkeistä. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi, kuten sinulla. Kaikki tämä vaihtelu on normaalia, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Valkovuodon määrä ja koostumus myös vaihtelevat, ja on hyvin normaalia, että välillä sitä tulee runsaammin ja joinain päivinä ei ollenkaan.

Kerroit, että äidilläsi kuukautiset olivat alkaneet 11-vuotiaana. Tämä tieto voi hieman auttaa sinua arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella yksilölliseen tahtiin, joten valitettavasti kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa on mahdotonta arvioida. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on siihen valmis. Sinun ei tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat myöhemmin kuin äidilläsi. Selvästi kehosi on alkanut valmistautua niihin, ja murrosiän kehityksesi etenee muutenkin, joten kyllä ne kuukautiset sieltä varmasti alkavat sinullakin. 😊 Voit lukea lisää siitä, miten omaan murrosikään voi vaikuttaa, täältä.

On hienoa, että voit jutella äitisi kanssa kuukautisista ja murrosiästä. On tärkeää, että on luotettava aikuinen, jonka kanssa saa ja voi puhua myös murrosiän tuomista muutoksista ja niiden herättämistä tunteista. Jos sinua jää vielä mietityttämään nämä kehossasi tapahtuvat muutokset, voit hyvin olla yhteydessä asiasta myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?