Seksi
Nimimerkki: <3

Valkovuodosta ja kuukautisten alkamisesta

Auttakaa mua!
Oon 13v tyttö ja en tiedä alkaako mun menkat. Mulla on tullu (ehkä) eka valkovuoto jo joskus vuos sitte ja eile ku menin vessaa mun alkkareissa oli semmonen ruskea läikkä (ei oo kakkaa) ja nyt mulla tuli tänää valkost, limasta juttuu ja veikkaan et oli valkovuoto nii en tiiä alkoko mun menkat ja oon iha paniikis joten auttakaa!

Moikka! Hyvä, että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua kovasti.

Kerrot, että sinulle on ilmaantunut valkovuotoa jo vuosi sitten. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen.

Valitettavasti näkemättä on vaikea arvioida, oliko nyt kyseessä ensimmäiset kuukautisesi vai pelkästään valkovuoto. Valkovuodon väri ja koostumus voivat nimittäin vaihdella, mutta on toki tyypillistä, että se on hieman rusehtavaa juuri ennen kuukautisia tai niiden jälkeen. Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla hyvinkin niukkaa, väriltään rusehtavaa ja muistuttaa valkovuotoa. Myös erilaiset tulehdustilat voivat vaikuttaa valkovuodon väriin ja koostumukseen, mutta jos valkovuoto ei ole muuten millään lailla poikkeavaa, kuten pistävän hajuista, eikä sinulla ole muita oireita, kuten alavatsakipua tai alapään kutinaa, ei kohdallasi varmaankaan ole kyse mistään sellaisesta. On siis todennäköistä, että kyseessä oli ensimmäinen kuukautisvuotosi.

Kuukautisia ei kannata pelätä tai murehtia, vaan kuukautisten alkaminen on hieno ja täysin luonnollinen asia, joka kertoo siitä, että kehosi toimii niin kuin pitääkin. 😊 Voit alkaa nyt varmuuden vuoksi pitää mukanasi kuukautissuojaa, kuten sidettä tai pikkuhousunsuojaa, jotta olet varautunut seuraavaa vuotoa varten. Kuukautissuojista voit lukea lisää täältä. Ei kannata myöskään huolestua, jos kuukautisia ei aluksi tule joka kuukausi, koska ne saattavat olla hyvinkin epäsäännölliset jopa parin vuoden ajan kuukautisten alkamisen jälkeen.

Jos sinua mietityttää vielä jokin kuukautisiin liittyen, haluamme kannustaa sinua rohkeasti juttelemaan aiheesta jonkun luotettavan aikuisen, kuten äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?