Syövän perinnöllisyys
Milloin syöpä on perinnöllinen? Tarkoitan siis sitä, että jos koko suvussani vain yhdellä ihmisellä on syöpä, joka on isovanhempani. Kenelläkään muulla ei ole syöpää, niin voiko tuosta isovanhempani syövästä alkaa perinnöllinen alttius? Täytyisikö samaa syöpää olla monella suvun jäsenellä että se olisi perinnöllinen alttius vai riittääkö vain yhden ihmisen syöpä? Toivottavasti ymmärrätte kysymykseni.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kysyt viestissäsi, milloin syöpä on perinnöllinen. Suvussasi isovanhemmallasi on syöpä ja pohdit, voiko se aiheuttaa perinnöllisen alttiuden. Riittääkö siihen vain yhden ihmisen syöpä vai pitääkö samaa syöpää olla monella suvun jäsenellä.
Kysyt tärkeää asiaa, syövän mahdollinen perinnöllisyys puhuttaa monia. Vaikka usein puhutaan perinnöllisistä syövistä, syöpä ei periydy. Ainoastaan geenivirhe, joka voi aiheuttaa syövän, periytyy. Perinnöllinen geenivirhe ei kuitenkaan välttämättä siirry kaikille saman suvun jäsenille, eivätkä kaikki virheellisen geenin saaneet sairastu syöpään. Periytyvä alttius tarkoittaa sitä, että geenivirheen kantajalla on tavallista suurempi riski sairastua.
Valtaosa syöpätapauksista saa alkunsa perimän ja ulkoisten tekijöiden, kuten ympäristön ja elintapojen, yhteisvaikutuksesta. Nykyarvioiden mukaan perinnöllinen alttius sairastua syöpään liittyisi noin kymmeneen prosenttiin tavallisista syövistä, kuten rinta-, eturauhas- ja paksusuolensyövistä. Perinnölliseen alttiuteen viittaa esimerkiksi lähisuvussa useamman henkilön sairastuminen samaan syöpään, etenkin useassa peräkkäisessä sukupolvessa, ja sairastuminen poikkeuksellisen nuorena. Syövän sairastaneiden sukulaisten osalta huomioidaan mm. sairastumisikä, syöpätyyppi ja useampien syöpäkasvainten esiintyminen (esimerkiksi paksusuoli- ja kohtusyöpä tai rinta- ja munasarjasyöpä) samalla ihmisellä.
Jos syövän perinnöllisyys askarruttaa sinua vielä enemmän voit tarvittaessa olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvontaan.
Mukavaa kesän odotusta!