Seksi
Nimimerkki: Aleksi
Ikä: 16-18v

Suuseksi ja herpestartunta

Olen nuollut kaverini alapäätä ja nyt epäilen että minulla on herpes ylähuulessa. Mitä pitäisi tehdä sillä en uskalla kertoa vanhemmilleni? Kiitos vastauksesta etukäteen.

Moi Aleksi! Hyvä, että laitoit meille viestiä huolesi kanssa.

Suun alueella oleva herpes on yleinen tauti, jonka saa arvioiden mukaan yli puolet suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. Monet eivät edes tiedä tartunnastaan. Toisilla herpes on täysin oireeton tai oireet puhkeavat vain kerran, kun taas toisilla herpes oireilee useammin. Herpeksen alkuvaiheessa huulessa tuntuu yleensä kirvelyä, kuumotusta ja punoitusta, minkä jälkeen ilmestyy rakkuloita, jotka paranevat noin 1–2 viikon kuluessa.

Epäilet itselläsi tartuntaa ja pohdit, mitä sinun pitäisi tehdä asian kanssa. Ainakin sinun kannattaa keskustella seksikumppanisi kanssa, että olet mahdollisesti saanut häneltä herpestartunnan huuleen. Hän voi mennä seksitautitesteihin, mutta herpeksen voi testata ainoastaan silloin, kun herpes on aktiivinen. Tuolloin lääkäri toteaa taudin joko silmämääräisesti tai ottamalla näytteen rakkula-alueelta.

Seksitautitesteihin kannattaa muutenkin hakeutua, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä – olipa kyseessä suuseksi, penis-emätinyhdyntä tai anaaliseksi. Kerroit antaneesi suojaamatonta suuseksiä, joten klamydia- ja tippurinäyte kannattaa ottaa myös nielusta.

Kun herpeksen on saanut, virus jää pysyvästi elimistöön. Oireita on kuitenkin mahdollista lievittää apteekista saatavilla voiteilla. Oireiden ollessa lieviä, hoitoa ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Mikäli herpes aiheuttaa voimakkaita oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Hän määrää tarvittaessa suun kautta otettavan lääkkeen, joka auttaa lievittämään oireita tai estämään herpeksen uusiutumista tiheään.

Suun alueen herpes voi tarttua sukuelimiin ja toisinpäin, minkä lisäksi se voi tarttua suudellessa. Kannattaa myös muistaa, että kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, minkä vuoksi kannattaa käyttää suojaa. Annettaessa suuseksiä penikselle käytetään kondomia ja annettaessa suuseksiä pimpille tai peräaukolle käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia. Kun huuliherpes on aktiivisena eli rakkulavaiheessa, tulee pidättäytyä suutelusta ja suuseksin antamisesta, jotta ei tartuta toista. Rakkulavaiheessa herpes tarttuu erittäin herkästi. Toisaalta herpes voi tarttua myös oireettomana, mutta tämä on harvinaisempaa.

Vanhemmillesi sinun ei tarvitse kertoa herpestartunnasta, mikäli et halua. Mikäli mahdollinen tartunta kuitenkin herättää sinussa huolta, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa. Voit myös keskustella aiheesta anonyymisti Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Mukavaa ja aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?