Seksi
Nimimerkki: Harjatartunta

Seksitautien tarttuminen hammasharjasta

Tuli mieleen yksi outo kysymys. Jos ihmisellä on sukupuolitauti ja hän harjaa hampaitaan ja harjaan vuotaa ikenistä verta ja sitten joku muu vahingossa harjaa hampaansa samalla mutta huuhdellulla harjalla heti sen jälkeen, voiko tauti tarttua, esim. HIV? Jos ei, niin entä jos myös tällä toisella harjaajalla vuotaa verta ikenestä eli tavallaan tulee pieni veri-veri-kosketuksen mahdollisuus? En itse todellakaan jaa hammasharjoja, mutta tuttuni on vahingossa puoliunessa harjannut vieraan ihmisen harjalla ja mietin nyt liikaa sitä.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysyit, voiko seksitauti (sukupuolitauti) tai esim. HIV tarttua hammasharjasta. Seksitaudit eivät tartu ruokailuvälineistä, halatessa, kätellessä, saunan lauteilta, lakanoista, WC-pöntöstä tai tässä tapauksessa hammasharjan välityksellä. C-hepatiittia sairastaville ohjeistetaan pitämään hammasharja ja partakoneet henkilökohtaisina, mutta mainitsemassasi tapauksessa C-hepatiitin tarttumisen mahdollisuus on hyvin pieni. Ja mainitsemastasi HIV:sta, HI-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella, koska happi tuhoaa viruksen nopeasti.

Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa seksissä limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta, jos mahdollisesti tartuttavia eritteitä, kuten siemennestettä, emätineritettä tai verta pääsee genitaalialueen tai suun limakalvoille. Mahdollisen seksitaudin tarttuminen edellyttää siis suoraa iho- tai limakalvokontaktia. Voit siis olla rauhallisin mielin tuttavasi puolesta!

Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Väestöliiton ja HIV-pointin sivuilta.

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?