Seksi
Nimimerkki: Hattarapää

Seksitaudit ja niiden testaus

Hei.

Olen nuori,aikuinen nainen ja haluaisin nyt selvittää tilanteeni koska asia on vaivannut minua ja näin
jälkiviisaana,monen vuoden jälkeen olen ottanut asian vakavammin tutkinnan alle.

Suojaamattoman seksin seuraamuksista kaikki tiedämme mutta haluaisin tietää voiko sukupuolitartunta testejä ottaa ajalta jolloin sukupuoliyhteys tapahtui 5 vuotta sitten ja kuinka luotettavia testit ovat enään näin monen vuoden jälkeen?
Kyseessä suu- ja vaginaseksi.

Otin yhden testin tämän tapahtuman jälkeen joka oli puhdas mutta onko sukup.tauteja jotka ilmoittavat olemassaolostaan vasta kk/vuosien päästä eikä näinollen tule esille tuoreissa testeissä?

Huolestunut.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Et kertonut viestissäsi, mitä testejä sinulta otettiin 5 vuotta sitten ja mistä ne otettiin. Viestistäsi ei myöskään käynyt ilmi missä vaiheessa testit otettiin, eli kuinka paljon aikaa oli kulunut mahdollisesta tartuntatilanteesta. Jos testit on otettu oikea-aikaisesti ja oikeista paikoista, ne ovat olleet luotettavia, eikä sinulla ole tässä vaiheessa syytä pelätä sairautta tai tehdä uusia kokeita.

Klamydia on seksitaudeista ylivoimaisesti yleisin ja se tutkitaan virtsanäytteestä aikaisintaan noin viikon kuluttua riskitilanteesta. Samassa näytteestä otetaan usein myös tippuritesti. Joskus näytteet otetaan myös nielusta tai peräsuolesta, jos harrastettu seksitapa sitä edellyttää. Muut seksitaudit ovat huomattavasti harvinaisempia ja niiden testausta ei aina katsota välttämättömäksi. Näiden sairauksien, kuten hivin, kupan ja hepatiittien, testit ovat verikokeita ja niitä ei voi ottaa pian mahdollisen tartuntatilanteen jälkeen, vaan osan kohdalla tarvitaan jopa kuukausien viive ennen kuin tulokseen voidaan luottaa.

Tarkempi vastaus kysymykseesi edellyttäisi siis tietoja siitä, mitä testejä sinulta otettiin, koska ja mistä. Lähtökohta kuitenkin on se, että sinulla ei ole syytä epäillä, että sinulla olisi ollut jokin seksitauti kaikkien näiden vuosien ajan. Mikäli asia sinua kuitenkin huolestuttaa, on suositeltavaa hakeutua keskustelemaan asiasta lääkärin tai terveydenhoitajan luokse.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?