Seksi
Nimimerkki: emiya

Seksiin ja raskaaksi tulemiseen liittyvät pelot

Mua mietityttää hirveesti kaikki seksiin liittyvät riskit, jonka takia tuntuu etten uskalla harrastaa seksiä koskaan. Pelkään hirveesti tauteja ja raskaaksi tulemista. Oon jotenki varma että ehkäisy ei toimi mun kohdalla ja sitten jotain tapahtuu. Sen takia olo on todella ristiriitainen koska muuten olisin valmis. Haen koko ajan tietoa kaikesta mitä voi käydä ja kuinka varmoja eri ehkäisyt on mutta en saa mielenrauhaa. Onko se oikeasti yleistä että ehkäisyssä menee jokin vikaan?

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kerroit pelkääväsi seksiin liittyviä riskejä ja tilanne estää sinua etenemästä, vaikka koet olevasi muuten valmis.

Pelko on kuormittava, voimia vievä tunne, joka saattaa estää elämästä itsensä näköistä elämää. Mitä pidempään pelkoa kannattelee yksin, sen voimakkaammaksi se voi muodostua. Siksi olisi tärkeää, että omista peloista pääsee puhumaan myös muiden kanssa. Et kertonut onko sinulla rinnallasi ihmistä, jonka kanssa seksi olisi ajankohtaista. Jos on, omista peloista voi olla luonnollista kertoa hänelle. Yhteinen keskustelu on tärkeää etenkin, jos seksikumppani ei ole satunnainen tuttu, vaan olet parisuhteessa. Muuten voi käydä niin, että pelko pääsee väliinne ja etäännyttää teitä. Puhumattomat asiat voivat aiheuttaa myös väärintulkintoja ja kumppanisi voi esim. luulla, että et halua olla hänen kanssaan. Jos ääneen asioiden esiin otto tuntuu vaikealta, voi ne sanoa myös ensin viestillä ja sitten jutella yhdessä.

Kysyit myös ehkäisystä. Ehkäisymenetelmiä on monia, mutta kondomi on yleisin, ja ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta. Oikein käytettynä kondomin suoja on todella hyvä. Kondomin käyttöä voi myös harjoitella etukäteen, jolloin riskit sen hajoamiseen pienenevät. Lisää kondomin luotettavuudesta voit lukea täältä. Luotettavin tapa suojautua sekä raskaudelta että seksitaudeilta on tuplaehkäisy, eli hormonaalisen ehkäisyn ja kondomin käyttö yhdessä. Oikein käytettynä sekä kondomi, että hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat hyvin luotettavia. Muistathan myös, että ehkäisy on yhteinen vastuu, eli siitäkin on hyvä puhua rauhassa kumppanin kanssa etukäteen.

Kerroit etsineesi jo paljon tietoa, joten ajattelisin että tiedon sijaan sinun voisi olla tärkeämpi jutella pelon tunteesta. Tässä viestissä on vaikea rauhoittaa tämän enempää, mutta yksi hyvä vaihtoehto on Väestöliiton nuorten seksuaalineuvonta -chat, jossa voit saada sekä lisätietoa, että jutella peloistasi seksuaalineuvojan kanssa joko ajanvarauksella tai ilman. Ajanvaraus-chattiin tarvitset sähköpostiosoitteen, ilman ajanvarausta tapahtuva chat on täysin nimetön. Palveluissa käyty keskustelu on kuitenkin luottamuksellista, eli voit huoletta aloittaa keskustelun vaikka samalla viestillä, jonka kirjoitit meille. Keskustelusta voit saada myös rohkaisua jutella asiasta mahdollisen kumppanisi kanssa, jos se tuntuu sinusta hyvältä.

Rohkeutta ja valoisaa alkuvuotta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?