Seksi
Nimimerkki: Tyttö13Vee

Runsas valkovuoto ja intiimialueen tulehdukset

Hei! Mul on noin 2kk ollu tosi runsasta valkovuotoa, joka oli aika inhottavaa. mut nyt lisäks on alkanu vähän sattumaan alapäähän, tuntuu tosi epämiellyttävälle, valkovuotoa tulee aivan jatkuvasti ja joudun käymään vessassa noin 15 minuutin välein sen vuoksi. kutisen myös sieltä. oloni on todella inhottava… olen epäillyt hiivatulehdusta, sillä olen viime aikoina syönyt paljon sokeria.. mitä tehdä ja miten voisin selvitä tästä menemättä lääkäriin/kertomatta vanhemmille koska tilanne on myös todella kiusallinen 🙁 ?

Moikka! Kiitos kysymyksestä!

Kerrot, että valkovuotosi on todella runsasta, ja että tunnet alapäässä myös kipua ja kutinaa. Hyvä, että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua paljon.

Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon koostumuksen ja määrän vaihtelun voi huomata kuukautiskierron aikana. Kierron puolivälissä eli ovulaation tienoilla valkovuodon voi havaita olevan runsaampaa, kirkkaampaa ja limaisempaa – kuin venyvää, sitkeää kananmunan raakaa valkuaista.

Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto on erityisen runsasta, kokkareista tai pahahajuista tai siihen liittyy kutinaa/kirvelyä, voi kyse olla tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulisi olla yhteydessä lääkäriin, jotta vaivan syy saadaan selvitettyä ja jotta siihen saadaan oikeanlainen hoito.

Tulehduksia on erilaisia. Bakteerivaginoosi on emättimen tulehdus, jossa emättimen normaali bakteerikannan tasapaino on häiriytynyt. Tällöin valkovuoto voi haiskahtaa pahalle: haju voi olla tympeä ja kalamainen. Lisäksi alapäässä voi olla kutinaa ja kirvelyä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on taas usein vaaleaa ja kokkareista, ja limakalvot voivat olla ärtyneet. Bakteerivaginoosiin ja hiivatulehdukseen myydään apteekissa myös ilman reseptiä ostettavia lääkkeitä. Kun oireita on ensimmäistä kertaa, kannattaa kuitenkin käydä lääkärin vastaanotolla.

Runsas valkovuodon määrä tai valkovuotoon liittyvä poikkeavaksi koettu oire (esim. kutina) voi johtua myös emättimen solujen hajoamisesta eli sytolyysistä. Sytolyysi ei ole vaarallista vaan oikeastaan puhtaan emättimen normaali ilmiö, jota voidaan myös tarvittaessa hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella oireiden haitatessa arkea.

Edellä kerrotun ja kuvailemasi tilanteen perusteella rohkaisisimme sinua siis varaamaan aikaa lääkärille mahdollisimman pian, jotta asia saadaan selvitettyä ja saat tarvitsemasi avun. Voit myös mennä juttelemaan asiasta ensin kouluterveydenhoitajalle, jos lääkäriin meno kovasti jännittää. On ymmärrettävää, että tilanne tuntuu epämiellyttävältä ja kiusalliselta, mutta sinun ei tarvitse kantaa asiasta häpeää. Intiimialueen tulehdukset ovat naisilla yleinen vaiva, ja todennäköisesti äidilläsikin on kokemusta jostain niistä.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?