Moikka! Kiitos kysymyksestä!
Kerrot, että valkovuotosi on todella runsasta, ja että tunnet alapäässä myös kipua ja kutinaa. Hyvä, että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua paljon.
Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon koostumuksen ja määrän vaihtelun voi huomata kuukautiskierron aikana. Kierron puolivälissä eli ovulaation tienoilla valkovuodon voi havaita olevan runsaampaa, kirkkaampaa ja limaisempaa – kuin venyvää, sitkeää kananmunan raakaa valkuaista.
Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto on erityisen runsasta, kokkareista tai pahahajuista tai siihen liittyy kutinaa/kirvelyä, voi kyse olla tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulisi olla yhteydessä lääkäriin, jotta vaivan syy saadaan selvitettyä ja jotta siihen saadaan oikeanlainen hoito.
Tulehduksia on erilaisia. Bakteerivaginoosi on emättimen tulehdus, jossa emättimen normaali bakteerikannan tasapaino on häiriytynyt. Tällöin valkovuoto voi haiskahtaa pahalle: haju voi olla tympeä ja kalamainen. Lisäksi alapäässä voi olla kutinaa ja kirvelyä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on taas usein vaaleaa ja kokkareista, ja limakalvot voivat olla ärtyneet. Bakteerivaginoosiin ja hiivatulehdukseen myydään apteekissa myös ilman reseptiä ostettavia lääkkeitä. Kun oireita on ensimmäistä kertaa, kannattaa kuitenkin käydä lääkärin vastaanotolla.
Runsas valkovuodon määrä tai valkovuotoon liittyvä poikkeavaksi koettu oire (esim. kutina) voi johtua myös emättimen solujen hajoamisesta eli sytolyysistä. Sytolyysi ei ole vaarallista vaan oikeastaan puhtaan emättimen normaali ilmiö, jota voidaan myös tarvittaessa hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella oireiden haitatessa arkea.
Edellä kerrotun ja kuvailemasi tilanteen perusteella rohkaisisimme sinua siis varaamaan aikaa lääkärille mahdollisimman pian, jotta asia saadaan selvitettyä ja saat tarvitsemasi avun. Voit myös mennä juttelemaan asiasta ensin kouluterveydenhoitajalle, jos lääkäriin meno kovasti jännittää. On ymmärrettävää, että tilanne tuntuu epämiellyttävältä ja kiusalliselta, mutta sinun ei tarvitse kantaa asiasta häpeää. Intiimialueen tulehdukset ovat naisilla yleinen vaiva, ja todennäköisesti äidilläsikin on kokemusta jostain niistä.
Tsemppiä sinulle!
Moikka! Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon koostumus ja määrä voivat vaihdella. Kerroit, että valkovuotosi haisee välillä. Valkovuodon haju voi vaihdella erilaisista syistä. Joskus haju voi johtua esimerkiksi hautuneesta alapäästä, siis esimerkiksi hikoilun seurauksena tai hautuvien vaatteiden alla muhineesta limakalvosta ja ihosta. Joskus emättimen bakteerikanta saattaa muuttua siten, että hajua tuottavien bakteereiden määrä kasvaa. Tilanne menee usein ohi itsestään, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Jos valkovuoto haisee voimakkaasti ja samaan aikaan on limakalvojen arkuutta, kutinaa, kirvelyä tai alavatsakipuja, on syytä käydä lääkärissä. Tällöin voi olla kyse emättimen tulehduksesta. Jos sinulla ei siis ole muita oireita voit huoletta seurailla tilannetta. Alapäätä voi ”hoitaa” ilmakylvyillä, pehmeillä alusvaatteilla sekä puristamattomilla housuilla. Lisäksi on hyvä välttää pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Pieni kirvely kuukautisten lopulla virtsaamisen aikana ei kuulosta huolestuttavalta. Alapään limakalvot voivat olla ärtyneet esimerkiksi siteestä tai tamponin laitosta. Joillakin tytöillä ja naisilla kuukautisten emättimen bakteeritasapaino voi olla kuukautisten jälkeen häiriintynyt ja limakalvot senkin vuoksi ärtyneet.
Valkovuotoa erittyy kaikilla naisilla – joillakin runsaammin kuin toisilla. Valkovuoto on normaalisti väriltään vaaleaa eikä juurikaan tuoksu miltään. Pahanhajuinen valkovuoto on yleensä merkki emättimen tulehduksesta. Emättimen tulehdus voi johtua muistakin syistä, mutta yleensä kyseessä on bakteerivaginoosi, jolla tarkoitetaan emättimen oman bakteerikannan häiriötä. Emätintä hoitavat ja puolustavat ”hyvät bakteerit” eli maitohappobakteerit korvautuvat toisenlaisilla bakteereilla. Kyseessä ei siis ole seksitauti tai vieraan bakteerin aiheuttama tauti, vaan emättimen omassa bakteerikannassa tapahtuu muutoksia. Lievä bakteerivaginoosi voi parantua itsekseen tai itsehoidolla. Hankalammin oireilevan bakteerivaginoosin hoitoon taas saatetaan tarvita lääkärin määräämiä antibiootteja.
Bakteerivaginoosin ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia alapesuista. Kerran päivässä lämpimällä vedellä tapahtuva pesu riittää. Emättimeen ei kannata suihkuttaa suoraan vettä ja jos haluaa käyttää pesuainetta, pesuaineen pH:n tulee olla alle 7. Liian tiheät pesut tai tujut pesuaineet voivat vain ärsyttää limakalvoja ja häiritä emättimen bakteerikannan tasapainoa. Lääkäri voi määrätä bakteerivaginoosin hoitoon myös antibioottia suun kautta otettavina tabletteina tai emättimeen laitettavina kapseleina.
Lievän bakteerivaginoosin hoitoon on apteekista saatavilla itsehoitovalmisteita. Jos bakteerivaginoosi oireista kärsii ensimmäistä kertaa, oireet ovat toistuvia tai hankalia, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Jatkossa jos bakteerivaginoosi on toistuva vaiva ja lääkärin tutkimuksessa ei ole ollut aiemmin poikkeavaa, voi apteekin itsehoitovalmisteiden käytöstä olla hyötyä aina oireiden ilmaantuessa. Joillakin naisilla bakteerivaginoosi voi toistua esimerkiksi aina kuukautisten jälkeen.
Kohdallasi voisi siis olla kyse bakteerivaginoosista. Voisit olla yhteydessä lääkäriin ja keskustella, miten tilannetta kannattaa lähteä hoitamaan ja miten voit toimia jatkossa, jos pahanhajuista vuotoa ilmenee jatkossa.
Aurinkoista kesää!