Seksi
Nimimerkki: Plöö

Paraneeko kondylooma itsestään ajan kanssa?

Moro. Oon 22 vuotias jamppa ja ollut 7 vuotta parisuhteessa. Olimme kumppanin kanssa erossa noin vuosi sitten 4kk ja tänä aikana harrastimme suojaamatonta seksiä tuntemattomien kanssa ja siitä ilmenikin molemmille kondylooma. Olen lukenut että keho tuhoaa sen ajan kanssa ja olen huomannut että näpyt ovat jo melkein hävinneet. Tuhoutuuko siis tauti täysin pelkällä kropan voimalla ajan kanssa vai tarviiko välttämättä ostaa lääkkeet kyseiseen tautii?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kondylooman eli visvasyylän aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV), joita tunnetaan nykyään lähes 200 erilaista virustyyppiä. Osa papilloomaviruksista aiheuttaa syyliä sormiin ja jalkapohjiin, osa sukuelinten limakalvoille. Koska HPV on virus, ei siihen ole parantavaa lääkitystä, vaan kehon pitää itse aktivoitua ja muodostaa vasta-aineita virukselle – ja tuhota se sitten näillä. Tartunta paranee siis ajan kanssa itsestään, kuten jo kysymyksessäsi mietitkin. Paranemiseen voi mennä useita kuukausia ja sen jälkeen keholla on immuniteetti tätä tiettyä HP-virusta vastaan.  Muihin virustyyppeihin voi kuitenkin silti vielä sairastua.

Paranemista voi yrittää nopeuttaa esimerkiksi penslaamalla, jolloin näkyvät syylät saadaan hoidettua. Tässäkin tapauksessa hoito vaatii kärsivällisyyttä eikä näkyvien muutosten poistuminen takaa sitä, ettei virusta olisi enää kehossa ja etteikö syylä voisi tarttua. Jos syyliä haluaa lähteä hoitamaan tai haluaa estää eri virustyyppien tarttumisen kumppanille, suosittelen kondomin käyttöä ainakin alkuaikoina. Lisäksi seksitautien osalta on hyvä pohtia vielä esimerkiksi klamydian tarkastamista molemmilta.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?