Seksi
Nimimerkki: ....
Ikä: 13-15v

Onko normaalia, jos alapään karvoitusta ei ole vielä 15-vuotiaana?

Moi olen 15v ja ei ole vieläkään kasvanut peniskarvoja onko normaalia? Ja miten niitä saisi kasvamaan.

Moi! On tosi ymmärrettävää, että murrosikään liittyvät asiat pohdituttavat ja aiheuttavat murheitakin, joten on hyvä, että otit meihin yhteyttä.

Jokaisen murrosikä etenee omaa tahtiaan, eikä siihen oikein voi itse vaikuttaa mitenkään. Yleensä murrosikä alkaa pojilla 9–14-vuotiaana, ja se kestää noin 2–5 vuotta. Niin keho kuin mielikin kokevat kuitenkin muutoksia vielä murrosiän jälkeenkin, joten siinä mielessä emme ole koskaan ”valmiita”.

Viestistäsi ei ilmene, onko murrosikä jo muutoin alkanut kohdallasi, eli onko sinulla esimerkiksi kivekset ja penis alkaneet kasvaa ja/tai tullut äänenmurrosta tai oletko alkanut kasvaa pituutta. Mikäli murrosikäsi on vasta aluillaan, häpykarvoja ei vielä välttämättä ole ehtinyt tulla. Jos murrosikäsi on jo alkanut tai edennyt jo pitkälle, saattaa olla, että sinulle ei juurikaan kasva tummaa karvoitusta tai se kasvaa joskus myöhemmin. Karvojen kasvuun ei voi itse vaikuttaa.

Kaikkien kehot ovat omanlaisiaan. Tämä koskee myös karvoituksen määrää, väriä, paksuutta, pituutta ja kiharuutta, joten siinä mielessä ei kannata ainakaan vertailla itseään muihin. Jokaisen keho on hyvä ja arvokas sellaisenaan riippumatta sen ominaisuuksista. Mikäli kuitenkin olet huolissasi murrosiän etenemisestäsi, kannattaa mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa.

Entä pystytkö keskustelemaan vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa murrosikään liittyvistä asioista? Vanhemmilta saadut geenit osaltaan vaikuttavat murrosiän etenemiseen, joten ehkä heillä on ollut iässäsi sama tilanne ja heiltä voisit saada tukea. Ehkäpä heiltä tai joltain muulta sinulle turvalliselta aikuiselta voisit saada muutenkin neuvoja murrosiän herättämiin tunteisiin ja pohdintoihin.

Toivottavasti vastauksesta on apua sinulle. Mukavaa talvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?