Seksi
Nimimerkki: Hemuli
Ikä: 9-12v

Onko mun menkat alkaneet?

Onko mun menkat alkanut kun keväällä mulla tuli alkkareihin kaks veriviirua mutta sen jälkeen ei ole tullut?

Heippa Hemuli,

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olit meihin yhteydessä. Sinua kiinnostaa, ovatko kuukautisesi alkaneet, kun alushousuihisi tuli kaksi veriviirua.

Kuukautiset alkavat normaalisti 10–16-vuotiaana. Kerrot olevasi 9–12-vuotias, joten veriset viirut alushousuissasi voivat hyvin merkitä sitä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Viestistäsi ei kuitenkaan ilmene, onko sinulla alkanut valkovuoto. Kuukautisia ennen alkaa nimittäin yleensä valkovuoto, jota voi tulla useamman vuodenkin ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Kuukautisten alkaessa valkovuotoon saattaa aluksi ilmaantua kuvailemiasi verisiä viiruja tai se on väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Vähitellen vuoto muuttuu verisen punaiseksi. Alussa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja vuoto voi tulla muutaman kuukauden välein. Tämä tarkoittaa sitä, että valkovuotoon voi ilmaantua useamman vuoden ajan verisiä viiruja aina muutaman kuukauden välein.

Kerroit, että veriset viirut tulivat jo keväällä. Jos siis tästä on jo yli puoli vuotta, niin sinun kannattaa seurata tilannetta. Pieni määrä verta voi johtua myös emättimen limakalvojen haavaumasta, joka nyt on itsestään parantunut. Jos sinulla on muita oireita, kuten kirvelyä ja kutinaa alapäässä, saattaa verinen vuoto kertoa esimerkiksi jostain tulehduksesta, joka on tärkeä hoitaa. Jos taas verinen vuoto liittyy kuukautisten alkamiseen, niin silloin veristä vuotoa tulee varmastikin pian uudestaan. 🙂

Jos asia sinua kovasti mietityttää, niin rohkaisen sinua menemään juttelemaan vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän pystyy arvioimaan tilanteesi paremmin ja voit kysyä häneltä tarkempia kysymyksiä. Näin pelkän kysymyksesi perusteella on vaikea arvioida kokonaistilannettasi, koska jokaisen tilanne on niin yksilöllinen.

Aurinkoista syksyn jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?