Seksi
Nimimerkki: Satakieli

Onko mahdollista saada seksitautia, jos kumpikaan ei ole aikaisemmin harrastanut seksiä ja voiko tulla raskaaksi, vaikka kondomi pysyy paikallaan ja ehjänä?

Olen tyttö 17 v ja minulla on kaksi kysymystä. Minä ja poikaystäväni olemme olleet pian kaksi vuotta yhdessä ja menetimme neitsyytemme toisillemme. Onko mahdollisuutta, että jompikumpi kantaisi jotain sukupuolitautia, vaikka ei olisi ennen ollut minkälaisessa aktissa jonkun toisen kanssa? Toisena asiana on se, että yhtenä seksikertana kondomi meni rikki, joka kyllä huomattiin ja otin varmuuden vuoksi jälkiehkäisypillerin. Silloin selvittiin vain säikähdyksellä onneksi. Minua on kumminkin ruvennut jännittämään, että jotain sattuisi vaikka käytämme kondomia. Voiko joutua raskaaksi, vaikka kondomi ei menisi rikki ja pysyisi paikallaan?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että huolehdit ehkäisystä ja kuulostaa siltä, että olet hyvin tunnollinen sen suhteen.

Seksitaudit tarttuvat pääasiassa limakalvokosketuksen ja eritteiden sekä joskus myös ihokosketuksen kautta. Limakalvo on esimerkiksi suun ja poskien sisäpuolta sekä emätintä verhoava punoittava, kostea pinta. Eritteillä tarkoitetaan taas esimerkiksi spermaa ja emättimen eritettä. Emätinyhdynnän lisäksi seksitaudin voi saada myös peräaukkoyhdynnässä, suuseksissä ja joskus ihonkin välityksellä esimerkiksi käsien kautta. Kondomin ja suuseksisuojan avulla pystyy hyvin suojautumaan seksitaudeilta.

Jos sinä ja poikaystäväsi ette ole harrastaneet mitään seksiä kenenkään muun kanssa, ette ole myöskään voineet saada seksitautitartuntaa keneltäkään ja tällöin ette ole voineet tartuttaa seksitautia myöskään toisiinne. Jos jompikumpi on aiemmin harrastanut jotain seksiä toisen henkilön kanssa, esimerkiksi suuseksiä, ilman suojaa ja tämän jälkeen teidän välillä on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, seksitaudin mahdollisuus on olemassa.

Sinua huolestutti lisäksi raskauden mahdollisuus, vaikka kondomi ei menisi rikki ja pysyisi paikallaan. Jos kondomia käyttää oikein niin, että se pysyy paikallaan ja on täysin ehjä yhdynnän jälkeen, raskauden mahdollisuutta ei oikein voi olla. Hyvä, että osasitte toimia oikein ja otit jälkiehkäisypillerin, kun huomasitte kondomin menneen rikki! Juuri niin täytyy toimia, jos raskaus ei ole toivottu asia. Jälkiehkäisypilleristä huolimatta on hyvä tehdä vielä raskaustesti muutaman viikon kuluttua yhdynnästä.

Jos kondomiehkäisyn varmuus mietityttää ja vaivaa sinua tai poikaystävääsi, oletko miettinyt hormonaalisen ehkäisyn aloittamista? Jos seksitautitartunnan mahdollisuus yhä kummittelee mielessä, voitte aina käydä myös seksitautitesteissä. Oikein käytettynä kondomi on toimiva ehkäisyväline ja lisäksi ainut keino suojautua seksitaudeilta. Kun vakikumppanin kanssa aikoo luopua kondomin käytöstä, on hyvä käydä seksitautitesteissä. Raskaudenehkäisystä täytyy tällöin huolehtia hormonaalisella ehkäisyvalmisteella. Toki on mahdollista halutessaan käyttää myös tuplaehkäisyä eli sekä kondomia että hormonaalista ehkäisyä, tämä on varmin tapa ehkäistä niin raskaus kuin seksitauditkin.

Samasta aiheesta on kysynyt myös Poika 16v

Lisää seksitaudeista ja eri ehkäisymenetelmistä voi lukea Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?