Seksi
Nimimerkki: Tuumailija01

Onko alapään hikoilu normaalia?

Olen 20v. nuori ja haluaisin tietää, kuinka normaalia alapään hikoilu on ja miten sitä hoidetaan? En ole kehdannut puhua tästä missään ja olen katsonut mahdollisia hygieniatuotteita netistä, mutta ne ovat usein hieman kalliita ja hävettää ostaa niitä. Oma ongelmani ei ole mitenkään suurimmasta päästä, mutta ajoittainen alapään hikoilu tuntuu inhottavalta, sillä hiki haisee joskus pahalle ja pelkään että muutkin haistavat sen.

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kysyt kuinka yleistä on, että alapää hikoilee. Vastauksena kysymykseesi: hyvin yleistä! Ihmisellä on nivusissa ja genitaalialueella runsaasti hikirauhasia. Alueella on myös kehon omia mikrobeja ja kun ihon omat bakteerit hikirauhasten lähellä alkavat hajottaa hikeä, syntyy hien ominaishaju. Tämä kaikki on siis normaalia.

Pelkän hikoilun hoitamiseen riittää alapään säännöllinen pesu kerran päivässä, runsas vesi ja hyvä kuivaaminen (ilman hinkkaamista) riittävät. On hyvä tarkastaa, että alusvaatteet eivät ole liian kiristäviä ja että ne ovat mielellään hengittävästä materiaalista. Välillä voit antaa alapään hengittää ilman alushousuja (esim. yöllä). Jos olet kova hikoilemaan eikä vesipesu säilytä raikkautta, voit kokeilla apteekin intiimialueen saippuaa. Älä mielellään käytä markettisaippuaa- ne voivat sotkea luonnollisen mikrobitasapainon ja ärsyttää limakalvoja.

Jos alapään alueelle ilmaantuu uudenlaista pahaa hajua ja lisääntynyttä valkovuotoa tai kutinaa/kirvelyä, voi olla kyse oman mikrobitasapainon epätasapainoon menosta, hiivatulehduksesta, bakteeritulehduksesta, sukupuolitaudista –eli silloin on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jotta syy saadaan selville ja vaiva hoitoon.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?