SeksiYleinen
Nimimerkki: Olenko normaali?

Murrosiän kehitys

Hei ! Minä olen ollut 13 kaksi kuukautta. Ja minä olen miettinyt että onko normaalia että minulla on ollut valkovuotoa jo 3 vuotta ja rinnatkin ovat kasvaneet jo 3 vuotta mutta kuukautiset eivät ole alkaneet? Onko normaalia että 10 vuotiaalla on alkanut valkovuoto ja rintojen kasvu, onko se ollut liian aikainen ikä? Voiko se olla riskitekijä rintasyövälle että on jo 10 vuotiaana alkanut rintojen kasvu ja valkovuoto?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Murrosiän kehitys mietityttää monia nuoria. Jokainen nuori on oma yksilönsä ja murrosiän kehityksessä on nuorten kohdalla erovaisuuksia. Tytön murrosiän kehitykseen kuuluu rintojen kasvu, häpykarvoituksen kehittyminen, pituuspyrähdys ja kuukautisten alkaminen. Joillakin rintojen ja häpykarvoituksen hienoinen kehittyminen voi alkaa jo 8-9-vuotiaanakin ja sekin on normaalia. Valkovuotoa alkaa jossain vaiheessa murrosiän alkamisen jälkeen esiintymään ennen kuin kuukautiset alkavat. Pituuspyrähdys ajoittuu tytöillä myös niin, että kun kuukautiset alkavat, pituuskasvu jo hidastuu. Jos kuukautiset eivät ala 16 ikävuoteen mennessä, asiaa ryhdytään tutkimaan tarkemmin.

Toisilla murrosikä muutoksineen alkaa varhemmin ja toisilla myöhemmin. Siihen vaikuttaa myös vanhempien oma murrosiän kehitys eli jos äidillä on alkanut kuukautiset varhain, tyttö voi seurata tässä äitiään. Niin varhainen kuin myöhäisempi kehittyminen voi tuntua monesta nuoresta vaikealta. Voi tulla tunne siitä, että on erilainen kuin muut. Kehon muutokset voivat myös hämmentää – etenkin, jos ne tapahtuvat varhain.

Rintojen kasvun ja valkovuodon erittymisen alkaminen 10-vuotiaana tuskin lisäävät rintasyöpäriskiäsi. Tiedetään, että varhainen kuukautisten alkaminen voi vaikuttaa rintasyöpäriskiin, mutta rintasyöpä on niin monitekijäinen sairaus, että yksittäisellä asialla ei välttämättä ole mitään merkitystä. Rintojen kehityttyä on kuitenkin hyvä opetella tutkimaan omat rinnat säännöllisesti. Älä turhaan kehityksesi perusteella murehdi mahdollisuuttasi sairastua rintasyöpään.

Kaiken kaikkiaan kuulostaa siltä, että sinulla on alkanut murrosiän kehitys ihan normaalisti ja olet havainnut siihen kuuluvia muutoksia kehossasi. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista. Jos kuitenkin kuukautisten alkaminen tai oman kehon kehitys muuten mietityttää, kannattaa käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, niin voitte yhdessä pohtia asiaa.

Tsemppiä vuoteen 2020!

Oliko vastauksesta hyötyä?