Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: Yli 18v

Mitkä seksitaudit voivat tarttua silmän kautta?

Hei!

Yhdenillan jutussa emme harrastaneet suojaamatonta seksiä, mutta mies laukesi naamalleni. Tässä yhteydessä spermaa joutui silmääni ihan kunnolla. Jälkikäteen huolettaa, että olen saanut taudin tätä kautta, sillä silmässäkin on limakalvot. Mitkä sukupuolitaudit voivat tarttua myös silmän kautta? En löytänyt tähän kattavaa vastausta, kun koitin internetistä etsiä. Kysyisin myös voiko kondylooma aiheuttaa kondyloomia myös silmään?

Hei, hyvä kysymys!

Vastasyntyneiden silmätippuri ja -klamydia tunnetaan hyvin. Vauva voi saada taudin synnytyskanavasta, jos äidillä on hoitamaton tippuri tai klamydia. Nykyisin on kuitenkin olemassa antibiootteja, joilla hoitaa näitä tauteja, ja siksi nykyisin vastasyntyneiden silmätippuri ja klamydia ovat enemmän kehittyvien maiden ongelmia.

On myös periaatteessa mahdollista saada klamydiatartunta silmään, jos sinne on päässyt tartuttavia eritteitä, mutta sitä hoidetaan ainoastaan oireiden perusteella. Klamydianäyte otetaan silmästä vain, jos tavalliset silmätulehduksen hoidossa käytettävät antibiootit eivät tulehdukseen auta.

Aikuista suojelee ylipäätään silmän hyvä kiputunto. Jos sinulla on kipua tai muita outoja tuntemuksia/oireita silmässäsi, hakeudu lääkäriin. Jos silmissäsi ei ole mitään oireita, ole rauhassa.  Silmän pinnassa on toki limakalvoa, mutta yleensä ei haavoja, joten seksitaudit eivät ihan valtavan helposti silmiin siksi tartu.

Silmä-kondyloomat lienevät harvinaisia tilanteita, koska niistä ei löytynyt tieteellistä tietoa

Oliko vastauksesta hyötyä?