Seksi
Nimimerkki: Sussu

Miten tietää, että on raskaana jos on e-pillerit käytössä?

Miten tietää että onko raskaana vaikka on e pillerit käytössä? Kertokaa oireita!

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Jos käyttää e-pillereitä säännöllisesti ja oikein eli on muistanut ottaa pillerin joka päivä, raskauden alkaminen on hyvin epätodennäköistä. Sen sijaan, jos on unohtanut ottaa pillereitä säännöllisesti, pillereiden ehkäisyteho heikentyy.

Ehkäisytehon pitäisi säilyä, jos on ottanut tabletteja yhtäjaksoisesti joka päivä viikon (eli seitsemän päivän) ajan. Mitä lähempänä lumepillerijaksoa tai pilleritaukoa (eli liuskan alussa tai lopussa) unohdus tapahtuu tai mitä useamman pillerin unohtaa, sitä suurempi raskauden mahdollisuus on. E-pilleripakettien valmisteselosteissa on ohjeet pillerin unohtamisen varalle. Tiivistettynä ohjeena on ottaa unohtunut pilleri heti, jatkaa pillereiden käyttöä normaalisti ja käyttää kondomia viikon ajan, jotta seitsemän pillerin yhtäjaksoinen ottaminen toteutuu.

Raskaustestin tekeminen on tarpeen, jos epäilee olevansa raskaana. Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos ehkäisy on pettänyt eli hormonaalisen ehkäisyn (kuten e-pillerit) käytössä on tullut unohduksia, kondomi on mennyt rikki tai yhdyntä on ollut suojaamaton. Apteekista saa ostettua kotona tehtäviä raskaustestejä. Myös laboratoriossa voidaan tehdä raskaustesti virtsasta. Tähän tarvitaan lähete terveydenhuollosta. Yleensä raskautta aletaan epäillä, jos kuukautisia ei kuulu ajallaan. Raskauden alkuoireisiin voi liittyä myös esimerkiksi alavatsatuntemuksia, rintojen turvotusta ja kipua sekä pahoinvointia. Alkuraskaudessa ei välttämättä kuitenkaan ole mitään oireita. Sen takia testin tekeminen on aina tärkeää, jos epäilee raskautta.

Tuplaehkäisy eli sekä hormonaalisen ehkäisyn ja kondomin käyttö on varmin tapa ehkäistä raskauden alkaminen. Kondomi on myös ainut ehkäisykeino, joka suojaa seksitaudeilta! Seksitaudeilta suojautuminen on myös todella tärkeää. Kun raskauden ehkäisy ja seksitaudeilta suojautuminen on hoidossa, voi keskittyä nauttimaan!

Teethän siis raskaustestin, jos mietit raskauden mahdollisuutta. Jos asia jäi sinua mietityttämään, voit käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa! Myös omasta terveyskeskuksesta tai ehkäisyneuvolasta voi saada neuvoja ja apua.

Aurinkoista kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?