Seksi
Nimimerkki: Simpukka

Miten seksitautitestit otetaan nielusta?

Jos epäillään, että olen saanut klamydian suuseksistä niin, miten näyte otetaan nielusta? Onko se samantapainen kuin angiinanäyte vai pyöritelläänkö tikkua vaan esim. nielussa, poskilla tai kielessä? Ja toinen kysymys on, mitä klamydia voi aiheuttaa, jos se on oireettomana suun limakalvoilla monta vuotta?

Hei Simpukka -ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet aivan oikeassa, suojaamattoman suuseksin jälkeen seksitauti tulisi testata myös suun limakalvoilta. Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksin välityksellä suun ja nielun limakalvoille: tippuri, klamydia, kuppa, herpes- ja papilloomavirus sekä HI-virus. Myös B-hepatiitti voi tarttua suun limakalvojen kautta.

Tartunta edellyttää suuseksissä tapahtuvaa suojaamatonta limakalvokontaktia ja voi tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen – ja ainoa keino estää tartunta on kondomin/ suuseksisuojan käyttö myös suuseksissä.

Klamydia esiintyy muita seksitauteja harvemmin suussa ja nielussa, koska klamydiabakteeri lisääntyy huonosti suun limakalvoilla. Nieluklamydia voi olla oireeton tai se voi aiheuttaa melko vähäisiä oireita, kuten nielun punoitusta ja imusolmukkeiden turvotusta. Oireetonkin infektio voi silti tarttua seksikumppaniin – ja pitkänkin ajanjakson jälkeen. Lisäksi piilevä infektiokin voi aiheuttaa kantajalleen immuunivälitteisen kroonisen tulehduksen.

Kannattaa siis testata – ja tarvittaessa hoitaa. Testi otetaan tikulla suoraan limakalvolta pyöritellen. Klamydia hoidetaan antibiootilla. Hoidon jälkeinen kontrolli on tärkeä, jotta vältytään mahdolliselta oireettoman taudin itämiseltä ja taudin leviäminen saadaan estettyä.

Hyvää loppusyksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?