Seksi
Nimimerkki: Tiedonhaluinen
Ikä: 9-12v

Miten seksiä harrastetaan?

Miten seksiä tehdään/harrastetaan?

Moikka,

Kysymyksen yhteydessä olet ilmoittanut, että olet 9–12 vuoden ikäinen, joten vastaan sinulle sen mukaisesti. Iällä on merkitystä siksi, koska seksillä on erilainen merkitys eri ikäisille. Kun ikää tulee lisää, murrosiän kehitys etenee ja kokemukset elämästä karttuvat, myös ymmärrys, suhtautuminen ja kiinnostuskin seksiin muuttuu. Pikkuhiljaa seksistä tulee itseä koskeva juttu ja se ei enää tunnu olevan vaan kaukainen vanhempien ihmisten asia.

Se, mitä seksi kenellekin tarkoittaa, riippuu siis ihmisen iästä ja seksuaalisesta kehitystasosta (eli onko nuori vai aikuinen) sekä elämäntilanteesta. Sinun ikäisellesi on tavallista kiinnostua seksistä ja ihmetellä mitä se on. Käytännössä sen tekeminen tai kokeminen ei ole vielä ajankohtaista ikäisilläsi, mutta sen ajattelu on ihan tavallista. Hyvä, että kysytkin nyt asiaa, joka sinua kiinnostaa ja mietityttää 😊

Kiihottuminen liittyy seksiin, sillä seksi on itseasiassa kiihottumista. Yleensä seksuaalista kiihottumista aletaan tuntea murrosiän alkaessa, eli noin 12–15-vuotiaana. Sen kaltaisia tuntemuksia voi kuitenkin kokea jo aiemmin. Kiihottuminen on voimakas hyvän olon ja mielihyvän tunne, joka syntyy aivoissa, mutta se tuntuu kehossa ja mielessä. Seksuaalisesta kiihottumisesta voit lukea lisää täältä.

Seksin tarkoituksena on tuottaa ihmiselle mielihyvää ja nautintoa. Jokainen kokee niitä eri tavoilla. Seksi voi olla vaikkapa erilaisia mielikuvia, ajatuksia ja haaveilua. Se voi olla myös toimintaa, esimerkiksi kehon eri osien koskettelua, hyväilyä, suutelua, suuseksiä tai yhdyntää. Seksiä voi olla joko yksin, eli itsetyydyttämällä, tai toisen kanssa. Itsetyydytys voi tulla ajankohtaiseksi usein jo murrosiän alussa. Myöhemmässä vaiheessa seksin tekeminen ja kokeminen toisen kanssa voi alkaa tuntua itselle mahdolliselta ja ajankohtaiselta asialta tehdä. Se, milloin on valmis seksiin, on kuitenkin aina yksilöllistä.

Moni muukin nuori miettii, että mitä seksi on, mitä siihen liittyy ja milloin se voisi olla itselle ajankohtaista. Olemme siksi kirjoittaneet niistä Fressikseen lisätietoa, jota voit halutessasi käydä vielä lukemassa.
Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään sinua, voit mennä juttelemaan asiasta nimettömästi ja luottamuksella Väestöliiton nuorille tarkoitettuun seksuaalineuvonta –chatiin.

Hyvää joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?