Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tiedonhaluinen
Ikä: 9-12v
Miten seksiä harrastetaan? Miten seksiä tehdään/harrastetaan?
Fressis

Moikka,

Kysymyksen yhteydessä olet ilmoittanut, että olet 9–12 vuoden ikäinen, joten vastaan sinulle sen mukaisesti. Iällä on merkitystä siksi, koska seksillä on erilainen merkitys eri ikäisille. Kun ikää tulee lisää, murrosiän kehitys etenee ja kokemukset elämästä karttuvat, myös ymmärrys, suhtautuminen ja kiinnostuskin seksiin muuttuu. Pikkuhiljaa seksistä tulee itseä koskeva juttu ja se ei enää tunnu olevan vaan kaukainen vanhempien ihmisten asia.

Se, mitä seksi kenellekin tarkoittaa, riippuu siis ihmisen iästä ja seksuaalisesta kehitystasosta (eli onko nuori vai aikuinen) sekä elämäntilanteesta. Sinun ikäisellesi on tavallista kiinnostua seksistä ja ihmetellä mitä se on. Käytännössä sen tekeminen tai kokeminen ei ole vielä ajankohtaista ikäisilläsi, mutta sen ajattelu on ihan tavallista. Hyvä, että kysytkin nyt asiaa, joka sinua kiinnostaa ja mietityttää 😊

Kiihottuminen liittyy seksiin, sillä seksi on itseasiassa kiihottumista. Yleensä seksuaalista kiihottumista aletaan tuntea murrosiän alkaessa, eli noin 12–15-vuotiaana. Sen kaltaisia tuntemuksia voi kuitenkin kokea jo aiemmin. Kiihottuminen on voimakas hyvän olon ja mielihyvän tunne, joka syntyy aivoissa, mutta se tuntuu kehossa ja mielessä. Seksuaalisesta kiihottumisesta voit lukea lisää täältä.

Seksin tarkoituksena on tuottaa ihmiselle mielihyvää ja nautintoa. Jokainen kokee niitä eri tavoilla. Seksi voi olla vaikkapa erilaisia mielikuvia, ajatuksia ja haaveilua. Se voi olla myös toimintaa, esimerkiksi kehon eri osien koskettelua, hyväilyä, suutelua, suuseksiä tai yhdyntää. Seksiä voi olla joko yksin, eli itsetyydyttämällä, tai toisen kanssa. Itsetyydytys voi tulla ajankohtaiseksi usein jo murrosiän alussa. Myöhemmässä vaiheessa seksin tekeminen ja kokeminen toisen kanssa voi alkaa tuntua itselle mahdolliselta ja ajankohtaiselta asialta tehdä. Se, milloin on valmis seksiin, on kuitenkin aina yksilöllistä.

Moni muukin nuori miettii, että mitä seksi on, mitä siihen liittyy ja milloin se voisi olla itselle ajankohtaista. Olemme siksi kirjoittaneet niistä Fressikseen lisätietoa, jota voit halutessasi käydä vielä lukemassa.
Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään sinua, voit mennä juttelemaan asiasta nimettömästi ja luottamuksella Väestöliiton nuorille tarkoitettuun seksuaalineuvonta –chatiin.

Hyvää joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Riina
Miksi pojalla tuli spermaa pippelistä pussailun aikana? Pussailin yhen pojan kaa ja sille tuli tosi märkä läikkä housuihin, ihmettelin miks mut se sit kerto lopulta että siltä oli tullu spermat pippelistä....
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Sperman tuleminen pippelistä, eli niin kutsuttu laukeaminen voi tapahtua myös ilman peniksen koskettamista. Varsinkin nuorilla tämä on hyvin tavallista 🙂  Pojilla voi esimerkiksi tulla yöllisiä siemensyöksyjä unien aikana. Vanhemmiten laukeamista pystyy usein halutessaan paremmin säätelemään.

Peniksessä on useita herkkiä kohtia, joiden koskettaminen tuo useimmille mielihyvän tunnetta ja saa kehon kiihottumaan, jolloin laukeaminen mahdollistuu. Kehossa on kuitenkin muitakin tällaisia alueita, joiden hyväily voi tuottaa ison hyvän olon kokemuksen. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi nännit, huulet, niska tai taipeet. Teidän tapauksessanne juuri pussailu on todennäköisesti tuottanut mainitsemallesi pojalle suurta mielihyvää, ja siksi hänen pippelistään tuli spermaa.

On hyvin yksilöllistä, miten kehon eri osa-alueet reagoivat kosketukseen ja usein vasta ajan kanssa alamme löytämään ne itselle mieluisat alueet. Jotkut ihmiset voivat saada orgasmin ja laukeamisen jo pelkästään ajatuksia ja fantasioita apuna käyttäen, eli siis myös ilman mitään kosketusta.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ttjft
Mitä orgasmi tarkoittaa? Mikä on orgasmi?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Orgasmi voidaan nähdä seksuaalisen nautinnon korkeana huippuna. Se on kehossa ja mielessä tapahtuva seksuaalisen mielihyvän kokemus ja seurausta seksuaalisesta kiihottumisesta.

Seksuaalisessa kiihottumisessa verenkierto sukuelimissä lisääntyy, sydämen syke tihenee ja hengitys kiihtyy. Orgasmissa nämä kehon reaktiot tuntuvat usein voimakkaampina. Seksuaalisen kiihottuminen ja sen myötä orgasmi voivat tapahtua esimerkiksi itsetyydytyksessä tai seksissä toisen henkilön kanssa, ja tuntua rytmikkäinä supistuksina peniksessä tai emättimessä. Orgasmin kokemus on kuitenkin aina yksilöllinen.

Aina orgasmia ei tule, vaikka olisikin seksuaalisesti kiihottunut. Kaikki eivät välttämättä koe orgasmia elämänsä aikana lainkaan. Vaikka orgasmia ei tulisikaan, ei se tarkoita, että seksuaalinen nautinto jäisi jollain tavalla vajaaksi. On tärkeää siis huomioida myös se, että itsetyydytyksen tai seksin toisen henkilön kanssa ei tarvitse tähdätä orgasmiin, vaan se voi olla nautinnollista jo itsessään.

Lue lisää orgasmista Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Julia
Voivatko seksikumppanit saada orgasmin samanaikaisesti? Onko mahdollista, että sekä tyttö että poika saisivat orgasmin samaan aikaan? Onko siinä kyse puhtaasta sattumasta, jos niin kävisi, vai voiko siihen itse vaikuttaa?...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On mahdollista saada orgasmi yhtäaikaisesti. Kyse voi tosiaan olla puhtaasta sattumasta tai toinen voi yrittää säädellä orgasmikokemusta niin, että se tapahtuu samanaikaisesti kumppanin kanssa. Joskus toisen kiihottuneisuus tai jollain tapaan sen ilmentäminen (kehonkieli, äänely yms.) voi saada toisen myös lähelle kiihottumisen huippua, jolloin orgasmi/laukeaminen voi tapahtua samanaikaisesti.

Pohdit, onko yhtäaikainen orgasmi parempi kokemuksena. Näkisin, että hyvään seksikokemukseen vaikuttavat monet tekijät ja se kokonaisuus, mitä seksin aikana tapahtuu. Ei pelkästään orgasmin hetki. Orgasmikokemukset ovat hyvin yksilöllisiä, eivätkä kaikki niitä edes koe. Myöskin erilaiset seksitavat voivat vaikuttaa siihen, saako orgasmia. Toiset saavat voimakkaamman orgasmikokemuksen esimerkiksi käsi-tai suuseksin avulla, jolloin yhdenaikainen orgasmikokemus yhdyntäseksissä ei ole välttämättä niin merkityksellinen.

On hyvin tavallista, että keho ja mieli kiihottuvat eri tahtiin kumppanin kanssa, jolloin mahdollinen orgasmikokemus voi tulla eriaikaisesti tai ei ollenkaan. Joskus orgasmia/laukeamista on myös vaikea pidätellä. Tunne saattaa mennä ohi, jos alkaa liikaa säätelemään omaa orgasmikokemusta, koska mieli saattaa ikään kuin mennä liikaa tiedostavaan tilaan. On tärkeä muistaa myös, että seksin ei tarvitse tähdätä orgasmiin, vaan se voi olla nautinnollista jo itsessään.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Tuleeko emättimestä valkovuotoa seksin yhteydessä? Tuleeko tytöltä niiku valkkista seksin yhteydessä?
Fressis

Hyvä kysymys, kiitos siitä!

Vaikuttaa siltä, että viittaat kysymyksessäsi seksuaalisen kiihottumisen yhteydessä tapahtuvaan emättimen kostumiseen. Kiihottuessa emättimen limakalvojen verenkierto lisääntyy, limakalvot turpoavat ja niiden seinämistä alkaa erittyä läpikuultavaa nestettä. Sen tehtävänä on liukastaa emätintä, mikä suojaa emättimen herkkiä limakalvoja kivulta ja vaurioilta, mikäli harrastetaan penetroivaa seksiä kuten yhdyntää, sormettamista tai seksivälineen työntämistä emättimeen. Toisilla emättimen itsetuottamaa liukastetta tulee enemmän ja toisilla vähemmän, ja sen määrä voi vaihdella saman ihmisen kohdalla tilanteesta toiseen. Riittävä liukkaus herkistää tuntoaistia ja lisää seksin nautinnollisuutta, minkä vuoksi monet käyttävät apuna liukuvoidetta liukkauden lisäämiseksi.

Kehon reaktiot ja mieli eivät kuitenkaan aina toimi yhteistyössä: emättimen kostuminen ei automaattisesti tarkoita, että henkilö olisi kiihottunut tai haluaisi seksiä. Lisäksi saattaa olla niin, että mieli on kiihottunut ja henkilö haluaa harrastaa seksiä, mutta hänen emättimensä ei kostu. Voit lukea Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista lisää seksuaalisesta kiihottumisesta.

Vastaus kysymykseesi siis on, että emättimen kostumisessa erittyvä neste ei ole sama asia kuin valkovuoto. Toki seksin aikana valkovuoto ja kiihottumisesta erittävä neste voivat sekoittua keskenään ja valua yhdessä ulos emättimestä. Valkovuodon ensisijainen tehtävä on kuitenkin puhdistaa emätintä ja suojata limakalvoja. Sen määrä, koostumus, väri ja haju vaihtelevat kuukautiskierron eri vaiheissa.

Iloa ja lempeyttä talveesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: emoji
Miksi itsetyydyttäessä tulee paljon valkovuotoa? Onko normaalii että valkovuotoa tulee usein runsaasti kun itsetyydytän mutta pikkareissa sitä näkyy vaan vähän?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

On täysin normaalia, että itsetyydytyksen aikana emättimestä erittyy nestettä enemmän kuin muulloin. Kosteuden erittyminen emättimen seinämistä on kehon reaktio, joka on yleensä yhteydessä seksuaaliseen kiihottumiseen. Tämä erittyvä neste on kehon itse tuottamaa liukastetta. Kiihottuessa kehossa voi tapahtua myös muita reaktioita, kuten sydämen sykkeen voimistumista sekä häpyhuulten ja klitoriksen turpoamista. Voit lukea seksuaalisesta kiihottumisesta lisää Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista. Itsetyydytyksestä puolestaan löytyy tietoa Fressiksen artikkelista ja täältä.

Kehon reaktiot ja todelliset mielihalut eivät kuitenkaan automaattisesti ole yhteydessä toisiinsa: Emättimen kostuminen ei aina johdu kiihottumisesta, eivätkä kiihottumiseen liittyvät reaktiot yksistään kerro, että henkilö olisi valmis seksiin. Lisäksi henkilö voi olla kiihottunut, vaikka emätin ei olisikaan kostunut.

Valkovuodon tehtävänä on pitää emätintä kosteana ja puhdistaa sitä. Valkovuodon alkaminen on osa murrosiän tuomia muutoksia ja kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kuukautiset alkavat yleensä parin vuoden sisällä valkovuodon alkamisesta. Valkovuodon määrä, koostumus, väri ja haju vaihtelevat kuukautiskierron eri vaiheissa.

Riemukasta talven jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ufta
Kuuluuko seksistä tavallisesti ääntä? Kuuluuko seksin harrastamisesta normaalisti kuinka paljon ääniä? Itse en ole vielä päässyt kokemaan seksiä, mutta toivon että se tapahtuisi pian. Mietin vain, että olisi...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Olet oikeassa, joskus nautinnon kokeminen voi tuottaa monenlaista ääntä, esimerkiksi huokaisua, voihkaisua tai jotain muunlaista ääntä. Seksin aikana syke voi nousta ja hengitys voi olla raskaampaa. Myös orgasmin ja laukeamisen yhteydessä voi joskus olla tarve tuottaa ääntä. Ääntelyä pystyy kuitenkin hallitsemaan ja seksiä voi harrastaa myös täysin hiljaa, niin että muut kotona olevat henkilöt eivät tätä kuule.

Jos seksin aikana tekee mieli tuottaa jonkinlaista ääntä ja olet sellaisessa paikassa, jossa ei ole muita ihmisiä, ääntelyn kannattaa antaa tulla vapaasti ulos. Se voi rentouttaa kehoa ja lisätä nautinnon kokemusta. Toisen nautinnon kuuleminen voi myös lisätä omaa nautintoa.

Kaikki ihmiset eivät ääntele seksin aikana. Seksi voi olla hyvinkin nautinnollista, vaikka ei tuottaisi minkäänlaista ääntä seksin aikana. On hyvä muistaa, että pornossa ja aikuisviihteessä seksissä oleva ääntely on usein liioiteltua ja näyteltyä. Jos ääntely ei tule luonnostaan niin sitä ei tarvitse seksin aikana tehdä lainkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jossu
Seksuaalisen kiihottumisen yksilöllisyys Missä vaiheessa pojilla alkaa yleensä seisoa, kun seksitilanne on alkamassa? Olen seurannut, että poikakaverilla alkaa seisoa, kun pussailemme. Kun hän hyväilee vaatteiden läpi minua,...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Seksiin liittyviin tilanteisiin ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa, jonka mukaan asiat etenevät. On siis hyvin yksilöllistä, millaiset asiat tuntuvat esimerkiksi kiihottavilta ja miten jokainen tällaisissa seksiin liittyvissä tilanteissa reagoi. Tämä myös vaihtelee seksikertojen välillä. Kysymykseesi ei siis oikeastaan ole olemassa tiettyä vastausta.

Pohdit myös, voiko erektio tuntua jotenkin hankalalta housut jalassa. Tämäkin varmasti vaihtelee yksilöllisesti ja poikaystäväsi kertoman mukaan hänen kohdallaan asia voi olla niin.

Yleisesti olisi tärkeää keskustella avoimesti oman kumppanin kanssa seksistä ja siihen liittyvistä toiveista. Kumppanin kanssa kannattaa jutella esimerkiksi siitä, mikä seksissä ehkä mietityttää, mitä seksiltä toivoisi ja mitä esimerkiksi ei halua seksissä tehdä. Jos sinua siis mietityttää vielä seksiin liittyvät asiat, suosittelen, että ottaisit ne rohkeasti puheeksi poikaystäväsi kanssa.

Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta löydät myös paljon hyvää tietoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mitätehdä
Milloin on valmis aloittamaan seksin? Moi olen 11v tyttö ja itsetyydytys tuntuu tosi hyvältä ja nyt haluan tehdä seksiä jonkun pojan kanssa tosi kovasti
Fressis

Moikka nimimerkki mitätehdä,

kiitos viestistä, jossa kerrot haluavasi tehdä seksiä jonkun pojan kanssa tosi kovasti. Tällaiset ajatukset ovat tavallisia murrosiän edetessä, jolloin tapahtuu monenlaisia muutoksia kehossa ja mielessä hormonitoiminnan muuttumisen seurauksena.

Aiheesta olisi mielenkiintoista keskustella kanssasi ja haluaisinkin kuulla, mitä viestissäsi seksillä tarkoitat? Minä ajattelen sen tarkoittavan ajatuksia, tunteita, mielikuvia ja seksuaalista toimintaa itsensä kanssa eli itsetyydytystä, sekä seksuaalista toimintaa toisen tai toisten henkilöiden kanssa. 11-vuotias ei ole useinkaan valmis vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa, mutta seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi hyvinkin olla tuttua, kuten sinäkin kerrot.

Ennen seksin harrastamista on tärkeää se, että keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Jos mielessä on paljon ratkaisemattomia kysymyksiä seksiin liittyen, voi olla hyvä vielä odottaa. Sitä, milloin on kypsä harrastamaan seksiä, ei voi arvioida esimerkiksi iän mukaan, vaan se on kunkin oma henkilökohtainen kokemus. Tähän kokemukseen vaikuttaa se, missä vaiheessa oma murrosiän kehitys on, mutta myös se, mitä on henkisesti valmis ja halukas kehollaan tekemään ja mitä haluaa omalle keholleen tehtävän. Pohtiessa seksin harrastamista toisen ihmisen kanssa onkin erityisen tärkeää puhua näistä asioista yhdessä mahdollisen seksikumppanin kanssa, ja jutella esimerkiksi siitä, missä menevät rajat sille mitä haluaa ja ei halua tehdä ja mikä seksissä mietityttää tai huolettaa.

Suosittelen sinua lukemaan Fressiksestä lisää tietoa seksistä ja Väestöliiton artikkelin ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?”.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Jos haluat keskustella asiasta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton sekuaalineuvontachattiin. Muita Väestöliiton seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löytyy luettavaksi osoitteesta: Nuorten Väestöliitto | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Kivaa kesäloman odotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Penis ja seksi – tiesitkö tämän?

Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.