Seksi
Nimimerkki: Annelivaa

Miten onnistua yhdynnässä ja mitä erilaisia ehkäisyvaihtoehtoja on e-pillerin lisäksi?

Moikka! Poikaystäväni ja minä olemme molemmat neitsyitä. Olemme kokeilleet penetraatiota, mutta on muutama ongelma. Ensinnäkin, kun poikaystäväni edes kuulee sanan ’kondomi’, hänen peniksensä väsähtää. Toiseksi hänellä on niin valtava penis, että se ei ota mahtuakseen sisälleni, vaikka minulla ei ole immenkalvoa. Kuinka ehkäistä peniksen lerpahtaminen kondomin käytössä ja kuinka saada yli 60kaliiperinen mahtumaan sisälleni?

Haluaisin vielä kysyä myös e-pillereiden käytöstäni. Alunperin (2v sitten) hankin e-pillerit epäsäännöllisten kuukautisten takia. Unohtelen ottaa pillerin pari kertaa pillerillisen jakson aikana ja otan pillerin aina juuri ennen nukkumaan käyntiäni eli noin 4h varoitusajalla. Onko se terveysriski? Ainiin ja vielä. Jos emme saa seksiä onnistumaan kondomin kanssa, minkälaisia erilaisia ehkäisyvaihtoehtoja meillä on, jos olen kuitenkin e-pillereillä?

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

On tärkeää muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Voitte harjoitella ja tuottaa nautintoa toisille ensin muilla tavoin ja siirtyä pikkuhiljaa kohti yhdyntäseksiä. Keskustelkaa toistenne kanssa siitä, mitkä asiat tuntuvat hyvältä ja auttavat kiihottumaan. Kiihottuneena keho rentoutuu ja naisilla emätin laajenee sekä liukastuu, mikä auttaa yhdyntäseksin onnistumista.

On hyvin luonnollista, että ensimmäiset yhdyntäkerrat jännittävät. Tämä näkyy usein miehillä haasteena ylläpitää erektio. Kondomin pukemista peniksen päälle voi harjoitella yksin tai yhdessä ilman tarkoitusta jatkaa yhdyntään. Nautinnollisen harjoittelun myötä saatu varmuus voi poistaa suoriutumisen painetta. Peniksen viemistä emättimeen voi helpottaa liukuvoiteen käytöllä, joka myös lisää usein nautinnon kokemusta. Harjoiteltaessa kannattaa myös kokeilla erilaisia asentoja, jotta löydätte ne asennot, joissa keho on rennoimmillaan.

Kysyit myös e-pillereistä. En ihan ymmärrä, mitä tarkoitat 4 tunnin varoajalla, mutta ainakaan pillerin ottamiseen illalla ennen nukkumaan menoa ei liity terveysriskiä. Kirjoitat myös, että unohdat ottaa e-pillerin pari kertaa. Eri e-pillerimerkit sallivat eripituisen unohdusajan. Lisäksi on eroja siinä, mistä kohdasta liuskaa pilleri on unohtunut. Jos olet unohtanut e-pillerin liuskan ensimmäiseltä viikolta ja ollut suojaamattomassa yhdynnässä, sinun tulee käyttää lisäksi kiireellisesti jälkiehkäisyä. Nyrkkisääntönä on, että jos tabletin unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia, ehkäisyvarmuus säilyy. Ota unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraava tabletti normaaliin aikaan. Jos tabletin unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, tablettien ehkäisyvarmuus saattaa heiketä. Ota viimeisin unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraavat tabletit normaaliin aikaan. Käytä lisäksi jotakin estemenetelmää (esim. kondomi) lisäehkäisynä seuraavien 7 tablettipäivän ajan. Lue aina pakkausselosteesta, miten menetellä, jos on unohtanut e-pillerin.

e-Pillerille on myös vaihtoehtoja, jos sen ottamisessa säännöllisesti tuntuu olevan haastetta. Esimerkiksi ehkäisyrenkaassa tai –laastarissa ei tarvitse muistamista joka päivä. Vielä pitkäkestoisempaa tehoa ja vähemmän muistamista on kierukalla ja ehkäisykapselilla. Molempia voi käyttää myös nuoret, synnyttämättömät naiset. Kaikki edellä mainitut voivat auttaa epäsäännöllisiin kuukautisiin.

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Jos ei ole varma, onko kumppanilla tarttuva seksitauti, on kondomin käyttö suositeltavaa. Jos sinulla on säännöllinen ehkäisy käytössä, etkä unohtele ehkäisyäsi ja olette pitkässä seurustelusuhteessa, voitte harkita kondomin poisjättämistä. Ennen kondomin jättämistä pois olisi viisasta käydä seksitautitesteissä. Osa seksitaudeista ei aiheuta oireita ja siksi seksitautitestaus on tärkeää. Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai yksityisille lääkäriasemille.

Vaihtoehtoisista ehkäisymuodoista ja niiden yksilöllisestä sopivuudesta kannattaa kysyä oman kunnan ehkäisyneuvolasta tai esim. kouluterveydenhoitajalta.

Nautinnollista syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?