Seksi
Nimimerkki: mietiskelijä

Mitä vaikutuksia e-pillereillä on mahdolliseen raskauteen?

Olen monesti miettinyt, että kun e-pillerithän eivät suojaa 100% raskaudelta, että mitä jos tulee raskaaksi, eikä alussa tietenkään tajua sitä ja jatkaa pillereiden syömistä? Miten se voi vaikuttaa lapseen ja entä tuleeko naiselle itselle siitä oireita?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet oikeassa siinä, että e-pillerit eivät anna sataprosenttista suojaa raskautta vastaan, mutta ne ovat silti erinomaisen tehokas ehkäisykeino oikein käytettynä. Tilanteet, joissa e-pillereiden teho voi heikentyä ovat sellaisia, jotka itsekin lähes aina tiedostaa – siis, jos pilleri on unohtunut ottaa kerran tai useammin tai on oksentanut kolmen tunnin sisällä pillerin ottamisesta. E-pillereiden teho on riippuvainen käyttäjän huolellisuudesta. Jos käyttää valmistetta ohjeen mukaan, voi olla varsin rauhallisin mielin. Jos taas käyttö on ollut epäsäännöllistä tai unohduksia on tapahtunut, on viisasta tehdä raskaustesti. On hyvä tietää sekin, että jälkiehkäisytabletin voi ottaa myös e-pillereitä käyttäessä, jos tablettiunohduksia on tapahtunut ja on harrastanut yhdyntäseksiä.

Jos raskaus pääsisi alkamaan, on aivan totta, ettei tilannetta ehkä havaitsisi yhtä varhain kuin silloin, kun ei käytä pillereitä. Luultavasti kuitenkin raskaus paljastuisi ensimmäisten kuukausien aikana esimerkiksi pahoinvoinnin, väsymyksen tai alavatsan turpoamisen seurauksena. Sikiölle pillerit eivät ole vaarallisia, eikä raskaana olevalle henkilöllekään.

E-pillerit ovat erittäin hyvä ehkäisymenetelmä, kunhan käyttäjä on riittävän huolellinen. Jos pillereiden muistaminen on hankalaa tai aiheuttaa stressiä, kannattaa pohtia menetelmän vaihtamista esimerkiksi vähemmän muistamista edellyttävään ehkäisyrenkaaseen, -laastariin tai -kapseliin. Myös kierukat sopivat nuorille. On myös hyvä muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Halutessasi voit lukea lisää eri ehkäisymenetelmistä Väestöliiton sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?