Tupakka
Nimimerkki: V. S.
Ikä: 13-15v

Mitä tupakoinnin tilalle

Mitä keksin tupakoinnin tilalle? Minulla on jo nikotiinipurkkaa mutta mitä keksin tavan tilalle? Mitä teen silloin kun minulla olisi tapana polttaa? Esim. ruokailun jälkeen tupakka oli erityisen hyvää, mitä nyt teen ruokailu jälkeen? Sama aamutupakissa, ja muissa.

Tupakoinnin lopettamissa vanhasta tavasta eroon oppiminen on yhtä lailla tärkeää kuin nikotiiniriippuvuuden voittaminen. Kuten kirjoitatkin, yleensä tämä tarkoittaa sitä, että lopettaja miettii itselleen sopivan keinon tai keinoja, joilla korvata tupakka, tupakointihetket ja niiden itselle tarjoamat hyödyt. Näitä voivat olla esim. tauko, rentoutuminen, stressin vähentäminen tai jutteluhetki.

Olet hyvin tunnistanut omat riskitilanteesi. Kannattaa miettiä valmiiksi erilaisia keinoja, joiden käyttöä kokeilee noissa tilanteissa. Eri ihmisillä toimivat eri konstit. Tässä muutamia vinkkejä:

Korvaa tupakka esimerkiksi muulla asialla tai tekemisellä. Hetkelliseen tupakanhimoon esim. ruokailun jälkeen voi auttaa esim. purukumi tai pastilli. Tai voit kuoria pari pähkinää tai vaikkapa mandariinin, jolloin käytät käsiä ja suuta samaan tapaan kuin tupakoidessa. Jollekin toimii myös esim. kupillinen teetä, kevyt ja raikas purtava tai vaikka maustettujen hammastikkujen pureksiminen.

Jos tupakointihetki on tarjonnut sinulle rauhaa tai rentoutumista, mieti, mikä muu antaisi sinulle saman kokemuksen. Voisitko kuunnella musiikkia tai pelata pelin? Joku on löytänyt avun virkkaamisesta ja joku kaverille soittamisesta.

Joskus on parempi muuttaa rutiini kokonaan. Jos olet esimerkiksi tottunut menemään aina ruuan jälkeen ulos kahville ja tupakalle, voi olla parempi siirtää kahvittelukin kokonaan uuteen hetkeen.

Tsemppiä lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?