Seksi
Nimimerkki: Huolestunut

Mitä pitäisi tehdä, kun kuukautiset ovat olleet yli vuoden poissa?

Mitä minun pitäisi tehdä, kuun kuukautiseni ovat olleet yli vuoden poissa? Olen jutellut asiasta terveydenhoitajalle ja käynyt eri kokeissa ja silti vain pitää odottaa. Olen siis 15-vuotias ja minulla oli aiemmin todella epäsäännölliset kuukautiset, että oli pitkiäkin taukoja. Mistä voisi johtua tälläinen?

Moi! Kerrot, että sinua on tutkittu erilaisin kokein ja ilmeisesti ne ovat olleet kunnossa. Silloin vaihtoehdoiksi jää odottaminen ja jos kuukautisia ei edelleenkään kuulu, vuodot voidaan myös käynnistää hormonilääkkeillä. Syitä kuukautisten poisjäämiseen on lukuisia. Voimakas ali- tai ylipainoisuus voi olla yksi syy. Erilaiset hormonihäiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, maitohormonin liikaeritys tai monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö ovat joskus kuukautisten poisjäännin takana.

Kannustaisin kyselemään lisätietoja sinua hoitaneelta terveydenhoitajalta. Kerro, että olet hyvin huolissasi ja toivot vastauksia. Kuukautisia voi säännöllistää esimerkiksi e-pillereillä, jos epäsäännöllisyydestä on haittaa, eikä taustalla ole mitään hoidettavaa syytä (kuten painoasiat tai jokin tietty hormonihäiriö).

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?