Seksi
Nimimerkki: entiedäonkonormaalia

Mitä on epämääräinen vuoto yhdynnän jälkeen?

Menetin neitsyyteni reilu puoli vuotta sitten poikaystävälleni, kipuja tai verenvuotoa ei ole ensimmäisen yhdyntä kerran jälkeen ollut. Syön e-pillereitä ja muuta ehkäisyä ei ole käytössä. Ainakun olemme olleet yhdynnässä, joudun nopeasti lähtemään vessaan koska jotain valuu sisältäni ja runsaasti. Olen ajatellut sen olevan spermaa tai ”valkovuotoa”. Nyt kuitenkin viimisimpänä kertana, sisältäni valui runsaasti rusehtavaa, oranssia vähän punaistakin nestettä, enkä tiedä midtä voisi olla kyse. Menkat minulla oli reilu viikko sitten ja pillereiden ansiosta en usko että kyse olisi niistä. Mistä voin tietää oliko kyseinen neste poikaystävän spermaa vai jotain muuta. Ärsyttävää kun heti yhdynnän jälkeen täytyy aina juosta suoraan vessaan, ja vielä niin että vaginastani valuu rusehtavaa nestettä.

Hei,

Kiitos kysymyksestä.  Kysyt asiasta, josta on kirjoitettu aika vähän. Kun nainen kiihottuu, emätin alkaa erittää nestettä, jota kutsutaan lääkärikielellä transsudaatiksi. Kyse on nesteestä, jota joillakin erittyy enemmän, toisilla vähemmän, ja joka on täysin normaalia. Todennäköistä lienee, että yhdynnän jälkeen emättimestäsi valuvassa eritteessä on sekä tätä transsudaattia että spermaa. Eritteen punerrus johtuu todennäköisesti punasoluista (eli verestä), jotka ovat peräisin kohdun suulta.

Kohdun sisällä on runsaasti hyvin verekästä, verenvuotoherkkää limakalvoa. Toisinaan tämä verekäs limakalvo ulottuu kohdun suulle asti ja silloin puhutaan ektopiasta. Sananmukaisesti ektopialla tarkoitetaan kudosta, jota kasvaa epätavallisessa paikassa.  Se on normaali ilmiö, jota esiintyy etenkin nuorilla naisilla.  Ektopia on siinä mielessä kurja juttu, että se infektoituu helposti ja jos tarjolle tulee pienikin määrä klamydiaa tai muita pöpöjä, nämä tarttuvat helposti ja aiheuttavat taudin. Koska pojilla ei ole vastaavaa herkkää kudoskohtaa, seksitaudit tarttuvat yleensä helpommin pojalta tytölle kuin tytöltä pojalle.

Varsin todennäköisesti kyseessä on siis vaaraton ilmiö. Jos sinä ja kumppanisi olette toisillenne ensimmäiset, seksitaudin riskiä ei ole, ja voit olla siltäkin osin ihan huoletta. Jos taas ette ole toisillenne ensimmäiset, on olemassa seksitaudin mahdollisuus, jos seksiä on harrastettu ilman kondomia – riippumatta siitä onko aiemmilla kumppaneilla ollut oireita vai ei. Siinä tilanteessa ehdottaisin hakeutumista gynekologiseen tutkimukseen kysymyksenasettelulla ja pyynnöllä: ”Onko minulla ektopiaa, näyttääkö kohdunsuuni tulehtuneelta ja otettaisiinko seksitautitutkimukset”.

Lue lisää seksitautien testaamisesta Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?