Sähkösavuke
Nimimerkki: Höyrykone
Ikä: 13-15v

Miksi sähkötupakka on haitallista, jos sen neste sisältää elintarviketeollisuudessa käytettyjä aineita?

Jos sähköröökin neste sisältää propyleeniglykolia ja glyserolia joita käytetään elintarviketeollisuudessa niin miksi se on haitallista?

Kiitos kysymyksestäsi!

Sähkösavukkeisiin liittyy paljon epätietoisuutta, joten on hyvä, että tietoa etsitään.

Pro­py­lee­nig­ly­kolia ja gly­se­rolia käytettään sähkötupakassa liuottimena. Olet ihan oikeassa sen suhteen, että näitä aineita käytetään myös elintarvike- ja hygieniatuotteissa. Elintarvikkeen syöminen on kuitenkin eri asia kuin saman aineen hengittäminen keuhkoihin. Syödessä aine hajoaa ruuansulatuskanavassa, kun taas hengittäessä se imeytyy herkkään keuhkokudokseen ja siirtyy sieltä verenkiertoon. Höyrystettynä ja hengitettynä näiden aineiden turvallisuutta ei voida taata.

Propyleeniglykolia ei suositella hengitettäväksi, ja Yhdysvaltojen kemikaalivirasto varoittaakin sen haitoista hengitysteille ja silmille. Kuumentuessaan propyleeniglykoli muodostaa propyleenioksidia, jonka kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut syöpävaaralliseksi aineeksi. Gly­se­roli muo­dostaa lämme­tessään akro­leiinia, jo­ka voi ai­heuttaa hengi­tys­teiden ärsy­tystä. Glyserolia on tutkittu itsenäisenä altisteena vasta vähän. Koe-eläintutkimuksissa on hengitetyn glyserolin todettu aiheuttavan keuhkojen pintasolukossa tulehdustilan ja solumuutoksia. Samoin on havaittu, että glyseroli haittaa keuhkojen pintajännitystä ylläpitävän aineen (surfaktantin) toimintaa.

Tutkimustietoa näistä, kuten muistakin sähkösavukkeiden ainesosien vaikutuksista tarvitaan lisää. Toisaalta on selvää, että jos keuhkoihin hengitetään suuria määriä haitallisia kaasuseoksia, keuhkojen solujen toiminta häiriintyy.

Hyvää syksyä toivottaen,

Oliko vastauksesta hyötyä?