Onko sähkötupakka parempi kuin normitupakka?!?
Toisin kuin tupakoinnissa, sähkötupakan käytössä ei tapahdu palamisreaktiota. Siten myöskään terveydelle haitallisia palamistuotteita, kuten häkää ja tervaa, ei synny. Vapettamisen eli sähkötupakan käytön useimmat välittömät terveyshaitat ovat samoja kuin...Hei,
kiitos kysymyksestäsi!
Sähkösavukkeissa käytetään höyryn muodostamiseen ja liuotinaineena propyleeniglykolin, glyserolin tai molempien sekä veden seosta. Nämä aineet ovat elintarvikkeissa käytettyjä kemikaaleja, mutta höyrystettynä ja hengitettynä niiden turvallisuutta ei voida taata. Tutkimukset ovat osoittaneet, että propyleeniglykoli- ja glyseroli-höyryn hengittäminen keuhkoihin voi aiheuttaa keuhkomuutoksia ja -tulehduksia. Sillä, mistä lähteestä glyseroli on saatu (eläin- tai kasviperäinen), ei ole merkitystä tässä suhteessa.
Lisäksi sähkösavukenesteissä on yleensä mukana nikotiinia sekä maku- ja muita lisäaineita. Nikotiini on uutettu tupakkakasveista, joten siinä on mukana samoja kemikaaleja kuin tupakkatuotteissa, esimerkiksi kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja ja säilöntäaineita. Sähkösavukkeiden käytön haitoista on vielä melko vähän tietoa, erityisesti pitkäaikaisen käytön vaikutuksesta tieto puuttuu. Myöskään sähkösavukenesteiden mahdollisesta syöpävaarallisuudesta meillä ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa. Sähkösavukkeiden käytöstä muodostuvasta höyrystä on kuitenkin löydetty syöpävaarallisia yhdisteitä.
Lisätietoa sähkösavukkeista löydät Fressiksen tietopankista.
Kiitos kysymyksestäsi!
Sähkösavukkeisiin liittyy paljon epätietoisuutta, joten on hyvä, että tietoa etsitään.
Propyleeniglykolia ja glyserolia käytettään sähkötupakassa liuottimena. Olet ihan oikeassa sen suhteen, että näitä aineita käytetään myös elintarvike- ja hygieniatuotteissa. Elintarvikkeen syöminen on kuitenkin eri asia kuin saman aineen hengittäminen keuhkoihin. Syödessä aine hajoaa ruuansulatuskanavassa, kun taas hengittäessä se imeytyy herkkään keuhkokudokseen ja siirtyy sieltä verenkiertoon. Höyrystettynä ja hengitettynä näiden aineiden turvallisuutta ei voida taata.
Propyleeniglykolia ei suositella hengitettäväksi, ja Yhdysvaltojen kemikaalivirasto varoittaakin sen haitoista hengitysteille ja silmille. Kuumentuessaan propyleeniglykoli muodostaa propyleenioksidia, jonka kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut syöpävaaralliseksi aineeksi. Glyseroli muodostaa lämmetessään akroleiinia, joka voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä. Glyserolia on tutkittu itsenäisenä altisteena vasta vähän. Koe-eläintutkimuksissa on hengitetyn glyserolin todettu aiheuttavan keuhkojen pintasolukossa tulehdustilan ja solumuutoksia. Samoin on havaittu, että glyseroli haittaa keuhkojen pintajännitystä ylläpitävän aineen (surfaktantin) toimintaa.
Tutkimustietoa näistä, kuten muistakin sähkösavukkeiden ainesosien vaikutuksista tarvitaan lisää. Toisaalta on selvää, että jos keuhkoihin hengitetään suuria määriä haitallisia kaasuseoksia, keuhkojen solujen toiminta häiriintyy.
Hyvää syksyä toivottaen,