Seksi
Nimimerkki: 16v tyttö

Miksi alapäätäni vihloo ennen kuukautisia?

Moi. Mistä voisi johtua, olen jo muutaman kerran huomannut vihlontaa alapäässä muutamaa päivää ennen kuukautisten alkamista. Vihlonta tosin katoaa kun kuukautiset alkavat. Vihlontaa esiintyy yleensä vain illalla. Mitään muita oireita ei ole, ja kuukautisetkin ovat aina normaalit. Asia ahdistaa kovasti, enkä tiedä mistä on kyse. Olen myös kovin lääkärikammoinen, joten en uskalla mennä lääkäriin. Mitä voisin tehdä?

Moikka!

Ennen kuukautisia voi ilmetä monenlaisia oireita. Tyypillisimpiä ovat alavatsa- ja selkäkivut. Lisäksi osalla voi esimerkiksi mennä vatsa sekaisin, voi ilmetä mielialanvaihteluita ja pääkipuja. Jos kuvaamasi alapään vihlominen aina ajoittuu ennen kuukautisten alkamista, se lienee harmiton ja vaaraton kuukautisten alkamiseen liittyvä oire. Kerroitkin, että vihlonta lakkaa kuukautisten alkaessa ja kuukautisetkin ovat normaalit. Voi olla, että kohdun lihasten supistelu esimerkiksi heijastuu vihlomisen tunteena alapäässä. Oireesta ei kuvauksesi perusteella tarvitse olla huolissaan.

Jos vihlontaa esiintyy häiritsevänä muulloinkin kuin kuukautisten alkamiseen liittyvänä, voit käydä juttelemassa esimerkiksi ensin kouluterveydenhoitajan kanssa, jos lääkärille meno jännittää. Kouluterveydenhoitajan kanssa voitte sitten pohtia, onko aihetta varata lääkäriaikaa. Vaikka lääkärille meneminen jännittää, yleensä helpottaa saada vastaus itseään huolestuttaneeseen vaivaan. Voit kokeilla ottaa ihan tavallista kipulääkettä eli panadolia tai ibuprofeenia sisältävää tulehduskipulääkettä, jos koet kuukautisia edeltävän vihlonnan ikävänä. Näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä ja lääkepakkauksen annosteluohjeita on tärkeää noudattaa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?