SeksiYleinen
Nimimerkki: Hei!

Laihtuminen ja kuukautisten puuttuminen

Eli mulla tuli Tammikuussa semmoista ruskeeta Vuotoa joku 2 päivää mutta sen jälkeen ei oo tullu mitään ja nythän on jo Toukokuu. Kuukautiset eivät ole siis alkaneet ikinä ja olen 13.v. Mitä se silloin tammikuussa oli ja olisiko sen pitänyt jatkua? Voiko tähän vaikuttaa se että kun olin 12.v laihduin n. 7 kg eli n. 49kg-42kg Mutta olen saanut kilot jo takaisin ja painan nyt 52kg. Kannattaako olla huolissaan?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautiset alkavat yleensä ennen 16 ikävuotta. Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten epäsäännöllinen elämäntilanne, joka voi johtua esimerkiksi sairastelusta, stressistä, liiallisesta liikunnasta tai laihduttamisesta.

Epäsäännölliset kuukautiset ovat tavallisia, erityisesti silloin kun kuukautiset ovat vasta alkaneet.
Kerroit, että olet aiemmin laihtunut ja sittemmin taas saanut painoa takaisin. Tämä voi selittää kuukautisten puuttumisen. Ja tosiaan ensimmäiset kuukautiskierrot ovat ilman laihtumistakin usein epäsäännöllisiä.

Viestistäsi ei käynyt ilmi, kuinka pitkä olet ja miksi laihduit/ laihdutit. 13-vuotiaalle (tietämättä pituutta) 42 kg kuulostaa liian vähältä. Kehosi ei luultavasti voinut enää hyvin. Painoindeksin olisi hyvä pysytellä vähintään 19 paikkeilla.

Jos kuukautisesi eivät palaa alkusyksyyn mennessä, olisi hyvä käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajalle/ -lääkärille, jotta voitte sopia seurantasuunnitelmasta. Jos sinulla on painoon liittyviä huolia, kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon jo nyt keväällä!

Pidä huoli itsestäsi!

Oliko vastauksesta hyötyä?