Seksi
Nimimerkki: entiedä

Kuuluuko emättimen olla kokonaan tyhjä?

Moi! Kuuluko emättimen olla kokonaan ”tyhjä” lukuunottamatta kohdunnupukkaa yms. vai onko siinä emättimen alkupäässä kaikilla sellainen ”pallo” tai sellainen kohta, mistä ei pääse esim. sormi sisään?

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Emätin on putkimainen ja litteä, sen pituus vaihtelee tytöillä ja naisilla noin 6-12 cm välillä. Sen rakenne on kaikilla yksiöllinen, mutta kaikilla se on siis putkimainen, eli sillä tavalla ”tyhjä”.  Sen tehtävä on kuljettaa valkovuoto ja kuukautisveri ulos kohdusta.  Se toimii myös kanavana mm. yhdynnässä tapahtuvassa hedelmöittymisessä (penis viedään emättimeen) ja vauvan synnytyskanavana alakautta tapahtuvassa synnytyksessä. Emätin on joustava ja se venyy mm. hormonien vaikutuksesta. Myös osana murrosiän kehitystä se muuttuu joustavammaksi. Joskus emättimen aukolla saattaa olla immenkalvoa, joka suojaa emätintä. Se voi venyä esimerkiksi itsetyydytyksessä, tamponin asettamisesta tai yhdynnästä johtuen. Mikäli se ei vielä ole venynyt, se voi aluksi tuntua ahtaalta esimerkiksi sormea tai tamponia työnnettäessä emättimeen, mutta ajan kuluessa se venyy.

Jokaisen sukuelimet ovat omanlaiset ja sinun kannattaakin tutkia omia sukuelimiäsi esimerkiksi peilin avulla. Tässä Väestöliiton Hyvä Kysymys-artikkelissa on lisää tietoa aiheesta sekä mm. piirroskuva emättimestä ja sen osista.

Hyvää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?