Seksi
Nimimerkki: nalle karhu

Kuukautisvuodon määrä

moi oon 12v tyttö ja mul alko just menkat eile. valkovuotoa on ollu vajaa kaks vuotta. Onko ekoissa menkoissa yleensä se vuoto määrä mitä sitä sitten aina on vai onko se aina vähäistä. Mulla on vähästä vuotoa mutta vuodan melkee koko aja makaan nytki sängys ja vuodan vähän. sitä verta ei tuu paljoo mutta kiinnostais tietää

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Sinulla on siis ensimmäiset kuukautisesi ja valkovuotoa on ollut sitä ennen kahden vuoden ajan. Kuulostaa normaalilta tytön kehitykseltä murrosiässä. Vuodon määrä voi olla ensimmäisten kuukautisten aikana hyvinkin niukkaa. Jatkossa se voi runsastua ja vuodon määrä voi myös vaihdella. Lisäksi muutaman ensimmäisen vuoden aikana kuukautisten alkamisesta kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ja vuotojen välillä voi olla pidempikin tauko. Tämä johtuu siitä, että elimistösi hormonitoiminta hakee vielä tasapainoaan.

Yleisesti ottaen kaikilla naisilla ja tytöillä vuodon määrä voi olla erilainen, toisilla on runsaammat kuukautiset ja toisilla niukemmat. Sillä ei sinällään ole merkitystä, ellei vuoto ole niin runsasta, että se häiritsee arkea. Tähänkin voi saada apua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolta. Lisäksi, jos kuukautisten aikana tai sitä ennen on kipuja, kannattaa ottaa ihan tavallista apteekista saatavaa särkylääkettä (esimerkiksi ibuprofeenia sisältävää tulehduskipulääkettä). Jos kuukautiskivut häiritsevät kovasti, siitäkin kannattaa jutella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Kuukautiskipujen voimakkuuskin vaihtelee tyttöjen ja naisten kesken, toiset eivät juurikaan kivuista kärsi ja toisilla voi olla voimakkaammat kivut.

Ensimmäisten kuukautisten vuodon määrä ei siis määritä vuotosi määrää jatkossa. Vuotosi määrä voi vaihdella myöhemminkin elämässäsi. Jos sinulla on kuukautisista lisää kysyttävää, voit jutella jonkun luotettavan aikuisen, kuten vaikka äitisi tai kouluterveydenhoitajan, kanssa.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?