Yleinen
Nimimerkki: this is weird

Kuukautisten sijaan valkovuotoa

  Moikka!
Oon 15 vuotias tyttö ja mun menkat alkoi noin vuos sitten. Mulla on aina, aina, aina ollut runsaat menkat. Huomenna pitäisi taas alkaa. Eilen illalla olin ulkona kunnes tunsin että nyt jotain tuli. Juoksin äkkiä kotiin ja ei, ei ollut verta vaan valkovuotoa. Eilisestä lähtien mulla on tullut jonkun verran valkovuotoa että pitää käyttää pikkuhoususuojia. Ja joka kerta kun tunnen että jotain tulee niin se onki sitä valkovuotoa? Tää ei oo normaalia mulle.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerroit, että nyt kun kuukautistesi piti alkaa, tuleekin vain valkovuotoa. Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Valkovuodon määrä myös vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Mutta jos valkovuotosi on jotenkin pahanhajuista, kokkareista tai aikaisempaa runsaampaa, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin oikeanlaisen hoidon saamiseksi.

Jos valkovuotosi on kuitenkin täysin normaalia, mutta kuukautiset eivät ole tulleet ajallaan, kannattaa pohtia syitä myöhästymiselle. On täysin normaalia, että kuukautisten alkuaikoina kuukautiset ovat epäsäännölliset. Jos sinulla on kuitenkin vuoden jo ollut hyvin säännölliset kuukautiset, kannattaa myöhästymisen syitä pohtia. Onko esim. raskauden mahdollisuutta? Jos yhtään epäilet raskauden mahdollisuutta, kannattaa tehdä varmuuden vuoksi raskaustesti. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään muistakin syistä. Säännöllisetkin kuukautiset voivat myöhästyä tai jäädä kokonaan pois häiriintymisen takia. Syitä kuukautiskierron häiriintymiselle ovat esimerkiksi stressi, muutokset painossa, lisääntynyt liikunnan määrä tai hormonaalisen ehkäisyn aloitus. Voisiko joku näistä olla mahdollista sinun tapauksessasi?

Jos tiedät varmuudella, ettet ole raskaana, voit seurata tilannetta jonkin aikaa rauhassa. Jos kuukautisia ei tule pariin kuukauteen, kannattaa asiasta mennä puhumaan lääkärille tai vaikka koulusi terveydenhoitajalle.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?