Seksi
Nimimerkki: apua

Kuukautisten alkaminen ja niistä kertominen äidille

moi mulla alko menkat tänään ja mua pelottaa kertoo äitille mutta hirveitä kramppeja ja vessassa ravausta mitä teen?

Moikka! Kiitos viestistä.

Hienoa, että kuukautisesi ovat alkaneet! 😊 Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia.

Ensimmäinen vuoto on usein punertavaa tai rusehtavaa vuotoa, ja vatsakivut ovat myös yleisiä kuukautiskipuja. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, joten älä ihmettele, jos menee useampi kuukausi ennen seuraavaa vuotoa. Tavalliset särkylääkkeet tepsivät useimmiten kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin.

Suosittelen sinua merkkaamaan kuukautisten alkamisen kalenteriin niin voit seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierron pituuden laskeminen alkaa aina ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen. Pidä nyt myös varmuuden vuoksi aina mukanasi, esimerkiksi repussa tai laukussa, sidettä tai pikkuhousunsuojaa, jotta olet varautunut seuraavaa vuotoa varten. Lisää kuukautissuojista voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Sinun ei tarvitse kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et välttämättä halua, mutta se voisi helpottaa sinua monessa asiassa. Äidin kanssa olisi helppo huolehtia esimerkiksi siitä, että sinulla on käytettävissä sinulle sopivia kuukautissuojia ja särkylääkkeitä kuukautiskipuihin aina tarvittaessa. Ehkä sinulla on muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen, joista voisit jutella äitisi kanssa? Äitisi on kokenut nuoruudessa samat murrosiän vaiheet, eli myös kuukautisten alkamisen, joten hän ymmärtää sinua ja osaa varmasti vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin.

Jos äidille kertominen tuntuu hankalalta, onko arjessasi toista aikuista, joka voisi olla sinulle apuna ja tukena? Myös kouluterveydenhoitajan kanssa voi käydä juttelemassa kuukautisista koulupäivän aikana.

Käy lukemassa lisää menkoista artikkelistamme.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?