Seksi
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 9-12v

Kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuukautisten alkamista?

Onko normaalia että valkovuotoa on tullut kauvan ja kuukautiset eivät ole alkaneet. Valkovuotoa on tullut jo hyvin pitkään ja nyt se alkaa jo ihmetyttää miksi menkkani eivät ole alkaneet.

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että kysyt mieltä askarruttavasta asiasta ja olet kiinnostunut kehosi toiminnasta ja alkavan murrosiän merkeistä.

On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. On siis täysin normaalia ja luonnollista, että valkovuotoa tulee pitkäänkin ennen kuukautisten alkua. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta vielä huolissasi. Valkovuoto kertoo siitä, että kehosi on alkanut valmistautua kuukautisten alkamiseen, joten kyllä menkat sieltä vielä alkavat! 😊

Kuukautisten alkaessa aluksi valkovuotoon saattaa ilmaantua verisiä viiruja tai se on väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Vähitellen vuoto muuttuu kirkkaammaksi ja verisemmäksi. Vuoto voi olla aluksi niukkaa tai runsasta, eli sekin on yksilöllistä. Alkuun kuukautiset eivät välttämättä tule joka kuukausi, vaan ne saattavat muuttua säännöllisiksi vasta kuukausien tai parin vuodenkin kuluttua. Voit varautua kuukautisten alkamiseen pitämällä laukussasi tai repussasi mukana kuukautissuojia, joita on olemassa monenlaisia. Niistä voit lukea lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Kuukautisten alkaminen ja murrosikä voivat herättää paljon kysymyksiä ja monenlaisia tunteita. Rohkaisenkin sinua juttelemaan jonkun luotettavan aikuisen tai kouluterveyshoitajan kanssa, jos sinulle nousee vielä kysymyksiä. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen ja jutella aiheesta myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä 😊 Kuukautisten alkamista ovat pohtineet myös nimimerkit Ekat menkat vai ei? ja 13vtyttö. Voit käydä lukemassa, mitä heille on aiheesta vastattu ja millaisia asioita he miettivät.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. Aivan ihanaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?