Seksi
Nimimerkki: Epäselvyys

Klamydia- tai tippuritartunnan testaus

Jos on saanut klamydia- tai tippuritartunnan suuseksissä, näkyykö tartunta virtsanäytteessä? Virtsanäytteeni oli puhdas.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että olet käynyt seksitautitesteissä etenkin, jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä. Klamydia ja tippuri todetaan yleensä ensisijaisesti ensivirtsatestillä, jolloin on täytynyt olla virtsaamatta kaksi tuntia, jotta näyte on luotettava. Jotta voi olla varma siitä, ettei ole saanut suuseksissä tartuntaa, on varminta, että nielusta otetaan vielä tikkunäyte. Virtsanäytteen lisäksi klamydia- ja tippuritartunta voidaan todeta ottamalla tikkunäyte kohdunkaulalta, peräsuolesta tai nielusta, riippuen siitä, minkälaista seksiä on harrastettu.

Seksitaudit voivat olla oireettomia ja silloin taudin kantaja voi tietämättään levittää seksitautia eteenpäin, jos seksin aikana ei ole käytetty suojaa. Sen vuoksi uuden kumppanin kanssa on aina tärkeää käyttää kondomia, joka samalla suojaa myös raskaudelta. Kondomista voi tehdä myös suuseksisuojan.

Jos tämä asia on jäänyt vielä mietityttämään sinua, voit olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, terveysasemalle tai alueesi ehkäisyneuvolaan.

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?