Seksi
Nimimerkki: Huolestunut

Kireä esinahka

Esinahkani on aina ollut kokonaan terskan päällä eikä mene taakse yhtään… Olen 14 vuotias…

Moikka ja kiitos viestistä!

Sama asia huolestuttaa monia. Esinahan tarkoitus on suojata herkkää terskaa kuivumiselta ja näin pitää terska joustavana ja kosteana. Kun penis on levossa esinahan tulisi valua eteen terskaa suojaamaan, kuitenkin niin, että virtsaputken suu on näkyvillä. Esinahan olisi hyvä olla kuitenkin riittävän väljä, jotta puhtaanapito onnistuu esinahan alta. Puhtaanapito on tärkeää, sillä esinahan alle kertynyt valkea töhkä lisää virtsatieinfektion ja esinahan tulehduksen riskiä.

Alle kouluikäisellä on normaalia, että esinahka peittää terskan eikä sitä voi vetää terskan yli levossakaan. Murrosiän myötä esinahan ahtaus ja kiinnikkeet poistuvat vähitellen itsestään. Murrosiän jälkeenkin esinahan ahtaus on kohtuullisen yleistä, noin 30% nuorista miehistä kärsii ainakin osittaisesta esinahan ahtaudesta. Kirjoitat, että olet 14-vuotias eli murrosiän alkumetreillä tai keskellä. Oletko yrittänyt varovaisesti venyttää esinahkaa, esim. aina suihkussa pesun yhteydessä – tai siten, että ensin koskettelet penistä niin, että tulee kunnon erektio. Kun penis on erektiossa, vedä esinahkaa taaksepäin sen verran, kun tuntuu sopivalta. Jatka tasaista venytystä 10-15 sekunnin ajan, löysää, ja toista n. 10 kertaa. Venyttelyssä apuna kannattaa käyttää jotain perusvoidetta, liukastetta tai öljyä. Älä venyttele kovakouraisesti niin, että tulisi ihan repeytymä, joka voi taas arpeutuessaan kiristyä. Jos venytys tuottaa kipua tai jos venytyksen yhteydessä esimerkiksi vuotaa kovasti verta, kannattaa sitä käydä näyttämässä lääkärille.

Mikäli sinulla ei ole ollut tulehduksia eikä kipuja, pissaaminen onnistuu eikä erektiossa tule ongelmia ahtaan esinahan kanssa, voit ottaa rauhassa ja seurailla/venytellä. Voit myös hakeutua koululääkärin arvioon ja hän miettii kanssasi, miten asian suhteen olisi hyvä jatkaa. Jos tiukka esinahka joskus jumiutuu terskan taakse ja terska alkaa turvota, yritä kylmän suihkun tai rasvan avulla saada turvotus laskemaan ja esinahka alas terskan yli – jos et onnistu, ota heti yhteys lääkäriin.

Tsemppiä kesään!

Oliko vastauksesta hyötyä?