Seksi
Nimimerkki: Help me

Jos yhdynnän aikana kondomi on mennyt rikki, niin miten suuri mahdollisuus on tulla raskaaksi?

Harrastin seksiä poikaystäväni kanssa ja meillä meni kondomi rikki, huomattiin vasta kun hän oli lauennut. Spermaa tuntui olevan sisälläni sillä tunsin sen ja kumi oli levahtanut. Pahempaa on vielä se, että minulla oli juuri tuolloin hedelmällisimmät ajat, voi olla, että jopa ovulaatio. Kysymys kuuluu, että kuinka monen prosentin todennäköisyydellä voin tulla raskaaksi?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On mahdotonta arvioida raskauden todennäköisyyttä tilanteessasi tarkasti. Aina jos tytön ja pojan välisessä yhdynnässä ehkäisy pettää tai se unohtuu, on olemassa raskauden mahdollisuus, huolimatta tytön kuukautiskierron vaiheesta. Jos huomaa ehkäisyn pettäneen eikä raskaus ole toivottu asia, kannattaa aina hakea jälkiehkäisytabletti mahdollisimman pian. Sen saa apteekista ilman reseptiä ja myös oppilaitosten terveydenhoitajilla saattaa olla jälkiehkäisytabletteja varastossaan. Apteekin henkilökunta tai terveydenhoitaja osaavat neuvoa sinua jälkiehkäisyn käytössä. Jälkiehkäisytabletti estää tai siirtää munasolun irtoamista, mutta se ei estä jo alkanutta raskautta.

Kuinkakohan kauan tapahtumasta on? Jälkiehkäisyn teho on paras, kun se otetaan mahdollisimman pian suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisyn pettämisestä. Jos yhdynnästä, jossa ehkäisy on pettänyt, on yli viisi vuorokautta, ei jälkiehkäisyä kannata ottaa ja täytyy odotella seuraavia kuukautisia.

Jälkiehkäisyn jälkeen kannattaa aina varmuuden vuoksi tehdä raskaustesti muutaman viikon kuluttua, vaikka kuukautiset tulisivatkin ajallaan. Raskaustesti täytyy ehdottomasti tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai ne ovat jotenkin epätavalliset. Kannustaisin sinua myös varaamaan ajan lääkärille tai terveydenhoitajalle, jos haluat keskustella tilanteeseesi sopivimmasta ja varmimmasta ehkäisystä jatkossa. Ehkä voisitte myös poikaystäväsi kanssa keskustella aiheesta?

Täältä löydät vielä lisää tietoa jälkiehkäisystä, raskaustestin tekemisestä ja muista ehkäisyvaihtoehdoista.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?