Seksi
Nimimerkki: Moi

HPV:n parantuminen lapsella

Kun lapsilla paranevat hpv infektiot lähes aina itsestään, tarkoittako se sitä että ne paranevat kokonaan pois vai voiko se jäädä elimistöön piiloon myös lapsilla? Kuinka yleistä on että lapsella jäisi se piiloon elimistöön? Ja kuinka nopeasti lapsella paranee hpv virus? Toivottavasti vastaatte pian:)

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

HPV eli ihmisen papilloomavirus tarttuu iho- tai limakalvokontaktin kautta yleensä seksissä ihmisestä toiseen. HPV-infektiot yleistyvätkin seksielämän alettua, yleensä siis nuoruusiässä. Suurin osa, noin 80 %, ihmisistä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä. HPV-virukset aiheuttavat ihon ja limakalvon muutoksia. Etenkin nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsekseen. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen.

Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV voi aiheuttaa sukuelinten, peniksen, peräaukon ja nielun- ja suun alueen syöpiä. Yleisin HPV:n aiheuttama syöpä on kohdunkaulan syöpä. Toisenlaiset, matalan riskin HPV-tyypit aiheuttavat iho- ja limakalvomuutoksia, jotka eivät etene syöväksi. Esimerkiksi käsien ja jalkojen syylät ovat HP-viruksen aiheuttamia ja paranevat itsekseen. Syylät ovat yleisiä kaiken ikäisillä eikä niiden tarttumistapaa ei oikein tiedetä. Jos itsellään on syylä, ei tarvitse lopettaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa.

Nuorilla ja erityisesti lapsilla HPV:n aiheuttama syöpä on hyvin, hyvin harvinainen! Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Syövän kehittymiseen menee useita vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta.

HPV-infektion alkuperää on vaikea jäljittää, koska se voi puhjeta vasta pidemmänkin ajan kuluttua tartunnasta. HPV-infektio tosiaan yleensä paranee ja virus poistuu elimistöstä. HPV-infektio voi kuitenkin joskus jäädä elimistöön tavallaan piiloon, huomaamattomaksi ja puhjeta myöhemmin uudestaan. Kuinka yleistä on, että se jää lapsilla ja nuorilla elimistöön, on vaikea sanoa. Valtaosa lasten ja nuorten HPV-infektioista kuitenkin paranee itsekseen parissa vuodessa! Aikuisilla infektion pitkittyminen ja eteneminen on yleisempää lapsiin ja nuoriin verrattuna. Aikuisillakin HPV-infektio kuitenkin yleensä paranee itsekseen.

HPV:n aiheuttamia syöpiä voi onneksi myös ehkäistä. Tehokkain tapa on HPV-rokote, joka suojaa yleisimmin syöpää aiheuttamilta HPV-tyypeiltä. Rokote annetaan tällä hetkellä kouluterveydenhuollossa kaikille 11-12-vuotiaille tytöille. Rokotteen teho on paras, kun sen ottaa ennen seksielämän aloittamista. Jos olet siis sen ikäinen, että saat rokotteen kouluterveydenhuollossa, rokote kannattaa ehdottomasti ottaa! Rokotteen voi ostaa myös apteekista reseptillä. Tupakointia kannattaa myös ehdottomasti välttää! Lisäksi kun seksielämä on kohdallasi ajankohtaista, seksissä kannattaa suojautua kondomin ja suuseksisuojan avulla seksitavasta riippuen. Kondomi tai suuseksisuoja voivat estää HPV:n tarttumista. Samalla suojautuu erityisesti myös muilta seksitaudeilta, kuten klamydialta. Suomessa myös kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan 25- tai 30-vuotiaasta lähtien viiden vuoden välein. Seulonnassa voidaan havaita ja hoitaa syövän esiasteet ennen kuin itse syöpä kehittyy. Kaikkien naisten kannattaa osallistua säännöllisesti seulontaan, kun kutsu tulee.

Mukavia kesäpäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?