SeksiYleinen
Nimimerkki: Heippa

Hepatiittien tarttuminen

Moi! Oon pohtinu näitä kysymyksiä niin tässä olisi kysymyksiä hepatiittiin liittyen: voiko hepatiitti-D tarttua seksissä vai tarttuuko se vain huume neuloista? Jotta hepatiitti-C tarttuisi seksissä niin vaaditaanko että seksissä on aina verta vai voiko se tarttua ilman verta? Ja voiko Hepatiitti-B tarttua seksissä ihmiseltä jolla sitä ei ole (eli siis voiko hepatiitti-B syntyä kahden ihmisen välisessä seksissä, mutta kummallakaan ei ole sitä)
Kiitos vastauksista jo etukäteen!!

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hepatiitti-D on tavattoman harvinainen, tapauksia on Suomessa vain pari vuodessa. Yleensä tauti esiintyy yhdessä Hepatiitti-B:n kanssa. D-hepatiittia löydetään yleensä suonensisäisiä huumeita käyttäviltä, joten se lienee se tavallisin tarttumistapa.

Hepatiitti-C tarttuu pääasiallisesti huumevälineiden, tatuointivälineiden ja verensiirron kautta. Se voi tarttua myös seksissä, mutta huonommin kuin B-hepatiitti. Tauti voi tarttua seksissä ilman näkyvää verta.

Hepatiitti-B ei synny tyhjästä eli se ei tartu ihmisestä toiseen, jos kummallakaan ei ole tautia. B-hepatiitin voi saada raskauden ja synnytyksen aikana äidiltä. Muita tarttumistapoja ovat huumeruiskut, verensiirrot ja seksi. A- ja B-hepatiittiin on olemassa rokote, jota voikin lämpimästi suositella kaikille.

Jos olet näiden suhteen huolissasi omasta terveydestäsi, kannattaa olla yhteydessä terveydenhoitajaan tai lääkäriin asian selvittämiseksi.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?