SeksiYleinen
Nimimerkki: 100

Helikobakteerin tarttuminen

Moi! Voiko helikobakteeri tarttua seksissä? Ja jos sen tartuttaisiin jollekkin lapselle paranisiko se sillä lapsella itsellään vai voisiko lapsi saada maksasyövän?

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Helikobakteeri alkaa olla kohtalaisen harvinainen nuorilla sukupolvilla. Sen sijaan ennen sotia syntyneistä helikobakteeria kantaa vatsalaukussaan suurin osa. Bakteerin määrä on ajan saatossa vähentynyt, mikä ilmeisesti liittyy hygienian parantumiseen.

Bakteeri tarttuu lapseen tai nuoreen yleensä omien vanhempien tai isovanhempien kautta. On edelleen epäselvää, miten tartunta tapahtuu. Tartunta voi tapahtua ulosteesta suuhun (tyypillisesti vessakäynnin huonon käsihygienian takia), mutta ilmeisesti myös suusta suuhun syljen välityksellä. Useimmiten tartunnan on siis saanut jo lapsena omilta vanhemmilta. Kuitenkin, kun tauti vähenee koko ajan väestössä, yhä suurempi osa lapsista ei koskaan saa tartuntaa.

Kysyit myös, voiko helikobakteeri tarttua seksissä. Yleinen käsitys on, että seksi ei ole yleinen tapa saada tartuntaa, ellei sitten seksiksi lasketa myös pussailua.

Jos ihmisellä on helikobakteeri vatsalaukussa, hänelle saattaa kehittyä mahalaukun tulehdus. Tuo tulehdus voi ajan mittaan aiheuttaa mahahaavan, eli mahalakun limakalvolle syntyy vähitellen reikä. Näyttää kuitenkin sitä, että vain 1-2 kymmenestä ihmisestä, jolla on helikobakteeri, saavat mahatulehduksen. Helikobakteerin tiedetään lisäävän jonkin verran riskiä mahasyövälle, ei kuitenkaan maksasyövälle. Jos vatsavaivaisen mahasta löydetään uloste-, hengitys-, veri- tai koepalakokeessa helikobakteeri, se häädetään pois lääkekuurilla.

Aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?