Seksi
Nimimerkki: Random

Finnimäinen muutos alapäässä

Moi.
Oon 12-vuotias tyttö ja tein vahingossa sen virheen, että pesin alapääni suihkugeelillä kahdesti. Nyt alapäässäni on punertava 0,5-1cm hieman koholla oleva läikkä. Silloin kun se tuli, se näytti vähän finniltä. Lisäksi valkovuotoni on osittain kuivaa ja keltaista. Olen todella peloissani, pitääkö minun kertoa tästä jollekin ja hankkia jotkut lääkkeet parantumiseen vai lähtevätkö nämä oireet itsestään! En keksi vuodolle tai läikälle mitään muuta selitystä, koska mielestäni ne taisivat tulla vasta sen pesun jälkeen. Kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet. Olenko nyt saanut itselleni jonkun infektion ja tarttuuko tämä muihin?! 🙁

Moi ja kiitos kysymyksestäsi Random!

Kirjoitat, että alapäässä on ”finnimäinen” muutos. Tarkoititkohan alapäällä häpyhuulia?
Häpykummun ja häpyhuulten alueella on runsaasti talirauhasia ja myös alapään alueella olevat talirauhaset voivat tukkeutua, jolloin alueelle voi muodostua finnejä. Häpyhuulessa voi olla myös jonkinlainen ihottuma. Jos tapanasi on sheivata eli poistaa alueen karvoja ajelemalla voi käydä myös niin, että sheivatut karvat alkavat kasvamaan sisäänpäin. Myös tästä voi siis aiheutua kipeitä patteja ajellulle alueelle.

Olit myös huolissasi valkovuodon muuttumisesta. Liittyykö valkovuotoon kutinaa tai kirvelyä tai pahaa hajua? Muuttunut valkovuoto voi joskus viitata hiivatulehdukseen ja provosoitua saippuapesusta.

Joka tapauksessa, mikäli ihomuutos ei lähde kasvamaan eikä valkovuotoon liity edellä mainittuja oireita, voit ihan rauhassa seurata tilannetta muutaman viikon. Ja kaikkiin näihin vaihtoehtoihin suosittelisin samaa kotihoitoa: päivittäinen vesipesu (huom! ei saippuaa) ja alusvaatteiden vaihto. Ja käytä ilmavia alusvaatteita. WC:ssä käynnin jälkeen pyyhi alapää aina edestä taaksepäin.

Luulen, että kuvaamasi muutos paranee itsekseen, mutta jos siitä tuntuu olevan kovasti vaivaa tai vaiva pitkittyy, voit käydä näyttämässä sitä lääkärille tai hoitajalle esimerkiksi terveysasemalla tai kouluterveydenhuollossa. Itse näitä näppyjä ei kannata puristella tai yrittää puhkaista – eikä muutenkaan paljon näpelöidä, sillä tämä lisää näpyn alueen kipua ja tulehdusriskiä.

Kivaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?