Seksi
Nimimerkki: Paniikki

Epäsäännölliset kuukautiset

Moi!
Tääl kirjottelee 15v tyttö. Mulla siis alko menkat maaliskuus 2020 ja nyt myöhässä 120pv appin mukaan. Raskaus ei ole mahdollinen. Onko tää ihan normaalia? Onko jotain merkkejä josta olisin varma menkkojen alkamiseen? Tai millaista valkovuodon yleensä pitäisi olla?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alettua on täysin normaalia, että kierto on alkuun epäsäännöllinen ja kuukautisten välillä voi olla pidempikin tauko. Kuukautisten alkamisen jälkeen kaikissa kierroissa ei välttämättä edes tapahdu ovulaatiota eli munasolun irtoamista. Kehon hormonitoiminta hakee vielä tasapainoaan.

Kuukautiskierto voi myös häiriintyä, jos paino nousee tai laskee merkittävästi, harrastaa ylenmääräisesti liikuntaa tai jokin muu asia aiheuttaa elämässä stressiä ja kuormitusta. Joskus kuukautiskierron häiriön taustalla voi olla myös jokin elimellinen sairaus kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon erittymisen alkaminen nuorella on merkki hormonitoiminnan käynnistymisestä. Valkovuodon koostumuksen ja määrän vaihtelun voi huomata kuukautiskierron aikana. Esimerkiksi kierron puolivälissä eli ovulaation tienoilla valkovuodon voi havaita olevan runsaampaa, kirkkaampaa ja limaisempaa – kuin venyvää, sitkeää kananmunan raakaa valkuaista. Jos valkovuodon määrä lisääntyy, vuoto muuttuu kokkareiseksi, väri on poikkeavaa tai vuoto haisee, kyseessä voi olla emättimen tulehdus. Tällöin on hyvä tarvittaessa hakeutua lääkärin arvioon.

Kohdallasi ei siis ole kyse todennäköisesti mistään poikkeavasta tai vaarallisesta asiasta, vaikka kuukautisissa on nyt ollut taukoa. Jos kuukautisia ei kuulu puoleen vuoteen, voisit käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -lääkärin kanssa. Tarvittaessa asiaa voidaan tutkia tarkemmin. Jos myös tunnistat, että painossasi tai liikunnan harrastamisessa on tapahtunut selvä muutos tai elämässäsi on jokin muu kuormitustekijä, voit yrittää vaikuttaa arkeesi niin, että tilanne normalisoituisi. Ja toki jos asia painaa jo nyt kovasti mieltäsi, voit käydä juttelemassa asiasta esimerkiksi kouluterkkarin kanssa vaikka heti.

Aurinkoista loppukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?