Mieli
Nimimerkki: Itsetarkkailija

15-vuotiaan kyhmy rinnassa ja pelko rintasyövästä

Moi. Olen 15-vuotias ja sellainen persoona, että tarkkailen suunnilleen kaikkea mun kehossa mikä on outoa. Aina kun johonkin sattuu, niin alan aina miettimään että mitähän nyt. Tällä kertaa sellanen huoli, että vasemmassa rinnassa tuntuu ehkä vähän alle sormen pään kokoinen ”kyhmy” joka ei ole ainakaan kokoaikaa koskiessa arka ja olen yrittänyt välttää ettei liikaa koskisi ja ärsyttäisi. Mulla on tällä hetkellä kuukautiset ja huomasin tämän siis eilen illalla (14.11.21) ja olen tosi huolissani että voiko olla jotai rintasyöpää suunnilleen? Oon kyllä lukenut, että tän ikäsellä tosi harvinainen, mutta silti pelottaa ja mietin kokoajan…

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että olet 15-vuotias ja huolissasi, koska olet nyt kuukautisten aikana löytänyt rinnastasi sormen pään kokoisen ”kyhmyn”. Nuoren rintarauhaskudos on usein tiivistä ja kyhmyistä ja hormonitoiminnalla on vaikutusta rintoihin. Ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana rinnat voivat tuntua aristavilta ja turvonneilta ja niissä voi tuntea epätasaisuutta. Tämän vuoksi rintojen tutkiminen ja tunnustelu suositellaan tehtäväksi kuukautisten loputtua. Voisit tunnustella rintasi uudelleen kuukautisten jälkeen ja katsoa, onko tuo tuntemasi ”kyhmy” vielä tunnettavissa. Rintasyöpä sinun ikäiselläsi on erittäin harvinainen, joten vielä tässä vaiheessa ei kannata asiasta huolestua. Voisit kuitenkin käydä vielä keskustelemassa aiheesta kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit kertoa hänelle pelostasi ja pyytää häntä tutkimaan rintasi. Hän osaa myös neuvoa, miten rintoja voi itse tutkia.

Toivoisimme, että pohdit myös sitä, mistä se voisi johtua, että tarkkailet itseäsi ja kehoasi tällä tavalla. Vaikeuttaako se normaalia elämääsi ja aiheuttaako se sinussa paljonkin huolta? Joskus oma mieli kehittää huolenaiheita kuin tyhjästä, ja siihen auttaa, kun pääsee purkamaan huolta ja jäsentämään omia ajatuksia juttelemalla niistä toisen ihmisen kanssa. Hyvä, että laitoit meille siis viestiä. Meidän mielestämme olisikin hyvä, että pääsisit keskustelemaan tästä aiheesta ja peloistasi lisää, esimerkiksi juuri kouluterveydenhoitajan kanssa. Nuorille suunnattuja chatteja on monia erilaisia, ja jossain sellaisessa keskustelu voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Netari on koonnut yhteen erilaisia chat-palveluja nuorille nettisivujensa alalaitaan. Niistä esimerkiksi Sekasin-chat voisi sopia sinulle, jos haluat keskustella aiheesta nimettömästi ja luottamuksellisesti aikuisen kanssa.

Kaikkea hyvää sinulle! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?