Liike
Nimimerkki: N.H.
Ikä: 13-15v

14-15-vuotiaan liikunnan tarve

Kuinka paljon 14–15-vuotiaan tulisi liikkua viikossa? Itselläni on viikon aikana 4 x 45min koululiikuntaa ja 1 x 60min tanssia. Joskus, jos huvittaa, treenaan kotona tanssimalla tai harjoittamalla lihaskuntoa. Liikunko liikaa, sopivasti vai liian vähän?

Suositusten mukaan nuorten tulisi liikkua ainakin 1,5 tuntia päivässä ja puolet siitä pitäisi olla reipastahtista ja hengästyttävää liikuntaa. Lihaksia kuormittavaa voimaa ja notkeutta lisäävää liikuntaa suositellaan tehtäväksi kolme kertaa viikossa.

Laskin, että liikut noin tunnin viisi kertaa viikossa ja siihen ehkä teet vielä päälle kotona omatoimista liikuntaa tanssimalla ja harjoittamalla lihaskuntoa. Koululiikunnassa kokeilette varmasti erilaisia lajeja. Mielestäni liikut jo monipuolisesti ja tunnutkin löytäneesi tanssista itsellesi mieluisan lajin. Tanssi kehittää niin lihasvoimaa kuin notkeuttakin ja siinä usein myös hengästyy. Lisäksi se on hauskaa ja tuo hyvän mielen!

Jos tuon mainitsemasi liikuntamäärän päälle tulee vielä päivittäin 30-45 minuuttia pyöräilyä tai reipasta kävelyä esimerkiksi koulu- tai harrastusmatkojen yhteydessä tai ulkona liikkumista kavereiden kanssa, taidat päästä juuri tuohon suositeltuun liikuntamäärään.

Nykyajan istumapainotteinen elämäntapa ei ole terveellistä ja tärkeää olisi, että arjessa tulisi ylipäätänsä jollain tavalla liikuttua joka päivä aina kun mahdollista. Hissin sijasta voi kävellä portaita ja bussista voi jäädä vähän aiemmin pois tai vielä mieluummin taittaa matkan kokonaan vaikka pyörällä. Välitunneilla voi pelailla ulkona kavereiden kanssa, samalla saa raitista ilmaa ja jaksaa taas keskittyä paremmin tunneilla. Liikunnan ei suinkaan aina tarvitse, eikä se saakaan olla, pelkästään todella raskasta ja kuormittavaa. Keho ja mieli tarvitsevat myös lepoa jaksaakseen. Liikkumisen kuuluu olla myös hauskaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?